Tiedossa satoja talkootunteja ja unettomia öitä

Aitoon Kirkastusjuhlien rakentaminen alkaa viikkoa ennen juhlia. Erkki Hyökin mielestä talkoisiin mahtuisi enemmänkin nuoria.

– Yleisöä on paljon liikkeellä, kaikilla on hyvä fiilis ja bändit pistävät parastaan Honkalan lavoilla.

Jos aitoolainen Erkki Hyöki saisi käsikirjoittaa täydellisen illan Aitoon Kirkastusjuhlilla, hyvä paketti koostuisi ainakin edellä mainituista asioista. Juhlien yleisömäärä ja fiilis jännittää Hyökiä erityisesti siksi, että mies on vuodesta 2010 asti kuulunut työryhmään, joka alkaa jo hyvissä ajoin syksyllä miettiä, millaista musiikkia Aitoon Kirkastusjuhlilla seuraavana kesänä kuullaan.

– Hyvä ohjelma takaa sen, että väki lähtee liikkeelle. Kävijämäärä kertoo, onko ohjelma onnistunut.

Pari viikkoa ennen juhlia tilanne yleisömäärän suhteen näyttää lupaavalta: ennakkolippuja on myyty nettikaupasta reilusti enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan.

– Väkeä näyttää tilausvahvistusten mukaan tulevan ihan joka puolelta Suomea, Hyöki toteaa tyytyväisenä.

 

Uusia tulokkaita ja takuuvarmoja tekijöitä

Aitoon Kirkastusjuhlien ohjelmatyöryhmä ei seuraa niinkään tiiviisti levyjen myyntitilastoja tai radiosoittolistoja, vaan sopiva ohjelmakokonaisuus muodostetaan saatavilla olevien artistien, palokunnan hallituksen laatiman budjetin ja osittain sattumienkin summana. Onnistunein tunne ohjelman tekijöille tulee silloin, kun on osattu varata joku sellainen artisti, joka vasta kesän korvalla nousee suosioon.

– Jotkut artistit lyödään lukkoon jo syksyllä, jolloin ei ole oikeastaan edes tiedossa, kuinka suosittu esiintyjä on kuukausien päästä. Esimerkiksi J. Karjalaisen ottamisesta tehtiin periaatepäätös jo melkein vuosi sitten, kun puheet miehen paluusta alkoivat liikkua.

Tänä vuonna ohjelmassa näkyy myös Vain elämää -sarjan suosio. Kyseisestä sarjasta Kirkastusjuhlien esiintyjälistalla ovat Jonne Aaron, Kaija Koo ja Cheek.

Joidenkin bändien suhteen ennustajanlahjoja ei tarvita. Aitoossa on tänäkin kesänä niitä yhtyeitä, jotka täyttävät vuosi toisensa jälkeen rokkiliiterin ääriään myöten ja muuttavat rock-konsertin yhteislaulutuokioksi.

– Esimerkiksi Popeda on Aitoossa aina takuuvarma. Itsekin kuulun niihin, joihin manserokki kolahtaa, Erkki Hyöki tunnustaa.

 

Töitä riittää ennen ja jälkeen juhlien

Vaikka esiintyjälista lyödään lukkoon jo varhain keväällä, eivät Hyökin työt lopu siihen kun sopimukset artistien kanssa on allekirjoitettu. Mies on aktiivisesti mukana juhlien järjestelyissä koko vuoden ja toimii syksyisin muun muassa juhlien talkooporukan palkintoristeilyn matkanjohtajana. Kovin työ tehdään kuitenkin silloin, kun Honkalaan aletaan rakentaa niitä puitteita, joissa festarit voidaan järjestää.

– Viikko ennen juhlia aletaan rakentaa aluetta. Ympäripyöreitä päiviä täällä yleensä tehdään. Onneksi mukana on talkooväkeä, jolta homma käy. Nuoriakin mahtuisi mukaan lisää, Hyöki toivoo.

Juhlien aikana Erkki Hyöki huolehtii siitä, että artisteilla ja yleisöllä on asiat mahdollisimman hyvin. Festarivastaavalla työt jatkuvat vielä pitkälle tiistaiaamuun ja nukkumaan pääsee vasta sitten, kun viimeiset bändit on lähetetty kotimatkalle, yleisö on saatu alueelta pois ja äänentoistotekniikka lavoilta on purettu

– Vaikka juhlien aikana kertyy univelkaa ja on tosi kovillakin, niin jollain sairaalla tavalla tästä kaikesta tykkää. Ei kai tätä muuten tekisikään, Hyöki nauraa.