Viisitoistavuotinen haave toteutui

Pälkäneläinen taidekäsitöitä tekevä Noora Rosberg kertoo, että ideat töihin lennähtelevät yleensä hänen mieleensä täysin varoittamatta.

– Kun kuva alkaa piirtyä mieleeni, on kynä ja paperi haettava heti. Luonnostelen työn vihkoon, jotta osaisin toteuttaa sen myöhemmin samanlaisena kuin se mieleeni saapui, Rosberg kertoo.

Taidekäsitöiden keskeinen materiaali on rautalanka, joka tuli osaksi Rosbergin elämää sattumalta.

– Olin vuosikausia sitten puhelinpäivystäjänä auton tuulilasikorjaamolla. Takahuoneessa oli rautalankaa, jota aloin huvikseni väännellä. Laitoin ystävälle viestin, jossa tituleerasin itseäni ”taiteilija Rosbergiksi”, joka on juuri löytänyt rautalangan ja tekee parhaillaan tuotekehittelyä.

– Muutama vuosi sitten tämä ystävä soitti minulle ja kysyi, että joko yritys on pystyssä. Sanoin, että kohta on.

 

Paikallista ja ekologista

Harrastuksenomaisesti aikaisemmin käsitöitä tehnyt Rosberg aloitti kolme vuotta sitten yrittäjäkurssin. Yrityksen perustaminen jäi kuitenkin taka-alalle, kun vastasyntyneellä Vilja-tytöllä todettiin olevan vaikea sydänvika.

– Nyt Viljan terveystilanne on tasoittunut, ja senkin puolesta putiikin perustaminen on mahdollista.

Putiikki ja Rosbergin työpaja sijaitsevat perheen asunnon piharakennuksessa. Vanhoin huonekaluin sisustettu putiikki kuvastaa hyvin tuotteiden henkeä. Niin taidekäsityöt kuin korutkin on tehty pääasiassa kierrätysmateriaaleista, esimerkiksi kierrätyslasista ja -kristallista sekä rikkoontuneista lautasista. Paikallisuus, ekologisuus ja kotimaisuus ovatkin pääsanat Rosbergin tuotteille.

Kaunokaisia – joka on Rosbergin ehdoton suosikkikukkalaji – Rosberg myy kauniisiin vanhoihin kahvikuppeihin istutettuina.

– Kaunokainen on aivan mahtava kukkalaji. Se kukkii keväästä pitkälle syksyyn. Yhtenä vuonna kun ensilumi tuli vasta tammikuussa, elelivät kaunokaiset pihallamme vielä joulukuussa.

Putiikki viettää ensi perjantaina ja lauantaina avajaisiaan, jolloin ovet ovat avoinna kaikille.

– Leivonnaisia on luvassa koko kylälle, Rosberg hymyilee.