Juhlakansa palkitsee talkooväen

Paavo, Heikki ja Kalle Jäppi pystyttivät parkkipaikan ja leirintäalueen liikennemerkkejä lauantaiaamuna.

– Kymmenen vanhana taisin olla ensimmäistä kertaa mukana, joten nelisenkymmentä vuotta on tullut näissä talkoissa pyörittyä, aitoolainen Heikki Jäppi laskee.

Kirkastusjuhlatalkoot kuuluvat kesään, jos sattuu asumaan Aitoossa. Perinne siirtyy isältä pojalle. Jäpin pojat Paavo ja Kalle ovat jo kokenutta talkooväkeä hekin. Myös juhlapaikan läheisyydessä sijaitsevan maatilan koneet on valjastettu yhteisen hyvän puolesta.

– Tavaroita on siirrelty, ja nyt laitellaan viimeisiä liikennemerkkejä pystyyn. Tällä iällä sitä tekee talkoonsa mieluummin päivällä ja nukkuu yöllä, Jäppi sanoo.

 

Kolmatta kertaa Kirkastus-talkoissa mukana olevat Joona Kollanen, Aatu Murtomäki ja Hannes Herrala siivoavat juhlapaikkoja.

Talkooväki kokee täpinät kulisseissa

Kirkastustalkoilu aloitetaan 12 vuoden iässä pullojen keräyksessä ja muissa apuaskareissa.

– Parina viime kesänä olimme pullojen keräyksessä. Tänä vuonna siivoamme lavoja ja pihoja, Aatu Murtomäki kertoo.

Luopioislainen on Kirkastustalkoissa kolmatta kertaa kavereidensa Joona Kollasen ja Hannes Herralan kanssa. Juhlat näyttäytyvät aivan erilaisena, kun on itse mukana rakentamassa niitä. Täpinä kulisseissa kasvaa juhlien lähestyessä, ja illalla on upea hetki, kun Honkalan piha täyttyy juhlakansasta.

– On hienoa olla pystyttämässä paikallista juhlaa, Murtomäki sanoo.

 

Kirkastus-talkoisiin pääkaupunkiseudulta saapuneet Jessica Gustafsson (vasemmalla) ja Sini Björkman pystyttivät telttansa ensimmäisenä perjantai-iltana.

Kaupunkilaistalkoilijat tulivat jo perjantaina

Vapaaehtoisvoimin rakentuva maalaisfestari vetää talkooporukkaa Aitoota ja Pälkänettä laajemmalta alueelta.

– Aitoolainen kaveri opiskelee samassa koulussa. Hän houkutteli meidät mukaan, espoolainen Sini Björkman ja tuusulalainen Jessica Gustafsson kertovat.

Kaksikko myy juomia maanantai-iltana. Siihen saakka he viettävät tiskin toisella puolella.

– On täällä muutama kiinnostava bändikin, mutta enemmän kiinnosti kyläfestari ja talkoomeininki. Ja tällaisena kaupunkilaisena oli hauskaa herätä aamulla traktorin ääneen, Sini Björkman nauraa.

Kaksikon teltta oli ensimmäinen Honkalan pellolle perjantaina noussut.

– Vähän epäilytti, miten teltan saa pystyyn, kun sitä ei ole tullut harrastettua ala-asteaikojen jälkeen. Mutta hyvin se on toistaiseksi pystyssä pysynyt, kaksikko nauraa.