Luopioisten kirkon merkkipäivä

Luopioisten nykyistä kirkkoa on kutsuttu ”Kristuksen kirkastuksen kirkoksi”. Taustalla on ajatus, että kirkko olisi otettu aikanaan käyttöön ja vihitty Kristuksen kirkastuksen sunnuntaina.  Nykyistä Luopioisten kirkkoa tieto ei koske. Tämä kirkko, jonka kahden vuosisadan taivalta muistetaan tänä vuonna, on vihitty 1. adventtisunnuntaina vuonna 1813 eli 28. päivänä marraskuuta. Edellinen kirkko, joka paloi vuonna 1806, oli vihitty Pyhäin miesten päivänä 1.11.1735.

Näyttääkin siltä, että kirkastussunnuntain luopioislaiset juuret ulottunevat 1600-luvun loppuvuosikymmeniin, jolloin Vesikansan alueen apulaispappi sai oman virkatalon Haltian kylästä ja hän alkoi koota alueen asukkaita jumalanpalvelukseen Luopioisten kylän Iso-Pereen pirttiin. Ruotsi-Suomen kirkon muututtua luterilaiseksi monista katolisista tavoista luovuttiin.

Vanhastaan pitäjien kirkkojen vihkimispäivistä oli tullut paikallisuuden suurjuhlia ja seudun nimikkopäiviä. Vaikka kuningaskin käski niistä luopua, kansa ei siihen hevin taipunut. Tästä saattaa olla merkkinä myös Luopioisten kirkastus. Kun Iso-Pereen ”pirttikirkko” otettiin käyttöön 1600-luvun loppuvuosina, se vihittiin kirkastussunnuntaina ja siitä lähti liikkeelle Luopioisissa varsin hyvin säilytetty ja levitettykin kansanjuhla.

Nykyistä Luopioisten kirkkoa hankittiin palaneen jälkeen seitsemän vuotta. Aikaa vei ainakin hankkeesta sopiminen, sota ja esivallan vaihtuminen., mutta niin pitkällä oltiin, että 11.7.1813 saatettiin toimittaa ensimmäinen jumalanpalvelus vielä valmisteilla olevassa kirkossa.

Kun tuo päivä, joka tuolloin oli 4. Kolminaisuuden päivän jälkeinen sunnuntai, oli varmasti luopioislaisille mieliin jäänyt ja kiitoksin ajateltu päivä, olemme kutsumassa toisiamme tuona torstai-iltana kello 18 Luopioisten kirkkoon kiittääksemme siitä, että kirkko saatiin tuolloin jumalanpalveluskuntoon. Ohjelman aloittaa kanteleella Eveliina Virtanen, Heini ja Pentti Hietanen laulavat, veisaamme yhdessä, tämän kirjoittaja kertoo joitakin lisäpiirteitä kirkkomme tekovaiheista, rovasti Olli Kaskelma käyttää puheen vuoron ja nykykappalainen Janne Vesto juontaa illan – ja näyttää kuvia.  Jumalanpalveluksen 200-vuotisjuhlahetkeen Luopioisten nykykirkkoon voi siis osallistua torstaina 11. 7. kello 18.

Esko Koskenvesa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?