Missä miehet ratsastaa

Teräsbetoni-yhtyeen laulun hokema ”Missä miehet ratsastaa, siellä lampaat ei voi laiduntaa” on tullut jokseenkin tutuksi paitsi suomalaisille Euroviisujen ystäville myös jääkiekkokatsojille, jotka ovat kuunnelleet rokkirallia tunnelmannostatuspalana pelikatkojen aikana. Sanoma on mahtipontinen, mutta kovin kaukana suomalaisesta totuudesta.

Missä miehet ratsastaa, siellä onnettomuustilastojen valossa napsahtaa. Viimeksi tämän saattoi todeta juhannuksena. Poliisilla piti Pälkäneellä ja Kangasalla kiirettä eritoten pulloa ja rattia samanaikaisesti hipelöivien miesten kanssa; koko maassa menetti juhannuksen aikaan henkensä viitisentoista suomalaista, joista vain yksi nainen.

Hiljattain esiin nousi tutkimus, jonka tuloksena todettiin miesten pysyvän hengissä tien päällä paremmin, jos he ajavat kuten naiset. Verinen loukkaus, saattaa suomimies tuhahtaa. Ja viittaa kintaalla vuosien 2004–08 liikenneonnettomuustilastoille, joiden analysoinnissa kävi ilmi esimerkiksi se, että yön tai aamuyön yksittäisiä onnettomuuksia yhdisti lähes poikkeuksetta yksi ja sama tekijä. Miesten mies.

Liikenneturva raportoi maanantaina viime vuoden pyöräilykypärätarkkailuidensa tuloksista. Sen mukaan alle 17-vuotiaat nuoret miehet käyttävät kypärää ahkerammin kuin naiset, mutta sen jälkeen asenne muuttuu. Yli 18-vuotiaat jäävät kypäränkäytössä jälkeen, ja kuilu kasvaa iän myötä: yli 64-vuotiaista miespyöräilijöistä vain joka viides käytti seurannan mukaan kypärää, kun naisista kypärän oli kampauksen pilaamisen uhallakin asetellut liki puolet.

Ehkä miehet luottavat liiaksi siihen, että koska tapaturmavakuutusmaksut ovat molemmilla sukupuolilla samansuuruiset, on onnettomuusriskikin naisilla yhtä suuri kuin miehillä. Kyseessä on kuitenkin optinen harha. Maksuperusteena ei enää nykyisin ole tapaturmatilasto vaan EU:n parturikampaamomaksuissakin ihannoima tasa-arvo. Vaikka miehet koheltavat entiseen malliin, vakuutusmaksuissa se ei enää näy.  Varovainen nainen sen sijaan maksaa varomattoman miehen toilailuista, muutoinkin kuin vakuutusmaksuissa.

Mies, tee itsellesi palvelus ja suojaa yläpääsi – säästyt ikäviltä yllätyksiltä. Suojaamalla alapääsi teet samalla palveluksen paitsi itsellesi myös jollekulle toiselle. Esimerkiksi klamydiatartuntoja kirjataan Pirkanmaalla useammin naisille kuin miehille.