Päivätansseissa neljän sukupolven voimin

Markku Saarinen on juhlinut kahta poikkeusta lukuun ottamatta Kirkastusta joka kesä jo 67 vuoden ajan.

Aitoon Kirkastusjuhlat paljastavat pitkin kevättä, mitä tähtiä karkeloon on täksi vuodeksi kiinnitetty. Uskollisimmille kävijöille esiintyjillä ei ole juurikaan merkitystä, sillä liikkeelle lähdetään pikemminkin tunnelman ja perinteen vuoksi.

Aidoimmillaan vanhan ajan Kirkastusjuhlaperinteen pääsee kokemaan maanantain päivätansseissa.

– Aikanaan meillä ei vielä ollut kotona televisiota, mutta tuossa seinällä oli ruutu, josta seurattiin, kun amerikkalaiset laskeutuivat ensimmäistä kertaa kuuhun, Markku Saarinen muistelee vuoden 1969 Kirkastusjuhlia.

Käenniemessä asustava Saarinen kuuluu Kirkastusjuhlien kantakaartiin, sillä mies on ollut mukana vuodesta 1946 alkaen.

– Kaksi kertaa ovat juhlat sen jälkeen jääneet väliin. Vuonna 1947 olin sotaväessä, ja kerran meillä oli Helsingistä vieraita, emmekä päässeet, 86-vuotias Saarinen kertoo.

Elma ja Martti Järvinen tanssivat mielellään valsseja.

Viime aikoina miehelle ovat riittäneet maanantain päivätanssit, illan bändejä hän ei ole käynyt katsomassa. Kesäaika on innokkaalle tanssijalle Kirkastusjuhlien lisäksi muutenkin sesonkiaikaa.

– Tykkään käydä karaokeilloissa tanssimassa. Näin kesällä meillä on Rautajärvellä karaoke kerran kuukaudessa ja Luopioisten Liekissä joka keskiviikko.

Markku Saarinen ei kuitenkaan ole päivätanssien konkari, sillä aitoolaiset Elma ja Martti Järvinen ovat olleet mukana vielä pidempään.

– Pikkutyttönä oli ensin mukana talkoissa ja myöhemmin juhlissa joka vuosi, kohta 93 vuotta täyttävä Elma Järvinen kertoo.

Martti Järvisellä tulee sata vuotta täyteen yhdeksän vuoden päästä. Miehen kuulo alkaa jo olla heikko, mutta pari pyörähtelee edelleen mielellään valssit.

Tämänvuotisissa päivätansseissa koettiin myös harvinainen hetki, sillä Järvisiä oli hetken aikaa mukana neljän sukupolven verran. Päivätansseja tahdittivat Sakke Kotilainen & Focus sekä Tulipunaruusut.