Palokuntajuhlien ylitarjontaa

Viikonloppu oli palokuntien juhlaa Pälkäneellä. Sekä Aitoon että Onkkaalan VPK:n juuret juontavat reilun 130 vuoden päähän. Molemmat palokunnat viettävät perinteistä vuosijuhlaansa heinäkuun alussa.

Juhlat ovat siirtyneet samoille päiville, koska aitoolaisten on ajoitettava Kirkastusjuhlansa valtakunnan festarikalenterin mukaan. Juhlaa on turha järjestää samana viikonloppuna, jolloin samat artistit esiintyvät naapurikaupunkien omilla karkeloilla.

 

Aitoon VPK on ajat sitten luopunut omasta perinteestään. Kirkastusjuhlia ei enää vietetä kirkastuspyhänä. Onkkalassa sen sijaan on haluttu pitää perinteistä kiinni. Tästä kärsii sekä palokunta että juhlaväki.

Palokunta tavoittaisi suuremman yleisön, jos se ei ajaisi itseään mahdottomaan kilpailutilanteeseen. Myös kävijät haluaisivat juhlia molempien kylien palokuntia, koska molemmilla on tunnelmalliset ja omaleimaiset juhlat. Nyt se ei ole mahdollista.

Aitoossa vietettävä Suomen vanhin festivaali on säilyttänyt juurensa, vaikka juhlan ajankohta on muuttunut. Harva kävijä edes tietää, mikä on kirkastussunnuntai ja koska sitä vietetään.

Myöskään Vilpolan porttien taakse ei syntyisi jonoa vääränä viikonloppuna, vaikka juhla siirrettäisiin järkevämpään ajankohtaan. Jos palokunnan juhlapäivän muuttaminen tuntuu mahdottomalta, ainakin iltatanssit kannattaisi ajoittaa niin, että kaikki halukkaat pääsisivät niihin osallistumaan.