Kukkia Triathlon: Esa Rönkkö osoitti esimerkillään, miten hyvän mielen tapahtumassa pidetään kaikista huolta

Kunta palkitsi hengenpelastajan

– Toimit juuri niin kuin jokaisen pitäisi osata toimia, Petri Ketola kiiteli vajoamassa olelen uimarin viime vuoden triathlonissa pelastanutta Esa Rönkköä.

Vuoden takainen Kukkia Triathlon olisi saattanut päätyä iltapäivälehtien lööppeihin ilman Kirjostensaaren kesäasukasta Esa Rönkköä. Vantaalaismies ei aikaillut, kun kilpakumppani alkoi painua pinnan alle.

Rönkkö ei ole itsekään kummoinen uimari, ja siksi Kukkian syvyyksiin vajoamassa ollut pelastettava vei pelastajansakin pari kertaa pinnan alle.

– Uintiosuutta oli siinä vaiheessa kauhottu reilut sata metriä. Vain parikymmentä metriä aiemmin kääntöpoijulla oli pelastuslautta, josta huudeltiin ja varmisteltiin, että kaikilla on kaikki hyvin, Rönkkö muistelee.

Hän onnistui pidättelemään uppoavaa uimaria sen aikaa että pelastuslautta ehti apuun.

– Tajusin tilanteen vakavuuden oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun näin rannalla ambulanssin, Rönkkö sanoo.

Pälkäneen kunta oli valmis hakemaan hengenpelastajalle mitalia. Rönkkö ei innostunut ajatuksesta, sillä omasta mielestään hän toimi kuten jokainen olisi vastaavassa tilanteessa toiminut.

Mitalin sijaan mies palkittiin Parasta Pälkäne -paketilla, joka sisälsi näytteitä pälkäneläistiloilta ja -yrityksistä. Palkinto oli tarkoitus luovuttaa lauantaisen triathlonin yhteydessä. Seremonioita piti aikaistaa muutamalla päivällä, kun Rönkkö ei harmikseen pääse tämänvuotiseen kisaan.

– Olin mennyt merkitsemään kisan kalenteriini väärälle viikonlopulle. Nyt menee pitkä triathlonputki poikki anopin 70-vuotispäivien vuoksi, mies harmittelee.

 

Esa Rönkkö sai ensimmäisen kappaleen talkooväelle täksi kesäksi painatettua Triathlon-paitaa.

Ilmoittautumisia ropisee viime päivinä

Kukkia Triathlon järjestetään lauantaina 11. kertaa. Mukaan odotetaan edellisvuosien tapaan paria sataa kuntoilijaa. Viikonloppuun mennessä ennakkoilmoittautumisia oli kertynyt 130. Monet päättävät osanotosta vasta viimeisellä viikolla, kun näkevät, että uimavesi on siedettävän lämmintä ja ettei kisapäiväksi ennusteta kovia helteitä.

– Ammattilaiset ovat lauantaina Joroisilla Finntriathlonilla. Mutta tuskin se kauheasti verottaa meidän osanottajamäärää. Kukkialla on liikkeellä tavallisia kuntoilijoita, jotka haluavat testata triathlonia, liikuntasihteeri Petri Ketola kertoo.

Triathlonin järjestäjät ovat ottaneet opikseen viimevuotisesta läheltä piti -tilanteesta. Uintiosuuden lähtöaluetta pyritään leventämään ruuhkan helpottamiseksi. Onnettomuuksien ja sairauskohtausten varalta veneissä ja lautoilla päivystää pelastajia.

– Mutta vaikka varautuisimme miten, niin kaikkein tärkeintä on se, että kilpailijat pitävät itsestään ja toisistaan huolta, Ketola sanoo.

 

Rajalantie varataan kilpailijoille

Kukkia Triathlon tunnetaan leppoisasta meiningistään. Kisa tuo rantaan sankat kannustusjoukot viettämään mukavaa piknikpäivää.

Lähtö, maali ja vaihtoalue sijaitsevat Luopioisten uimarannalla. Tapahtuma tuo rantaan johtavalle Rajalantielle lauantaina runsaasti liikennettä.

Kilpailijoiden turvallisuutta pyritään kohentamaan uusituilla liikennejärjestelyillä: kilpailijat ja yleisö ohjataan rantaan Museotien ja Niementien kautta. Parkkipaikat järjestetään rannan tuntumassa olevalle niitylle ja koulun pihalle.

– Toiveena on, että katsojat ja myös rannan uimarit kulkisivat Museotien ja Niementien kautta, jotta kilpailijoiden ei tarvitsisi juosta ja pyöräillä autojen seassa, Petri Ketola sanoo.

Triathlonin järjestelyissä häärii edellisvuosien tapaan kymmenien vapaaehtoisten joukko. Ollin atleetit hoitavat liikenteen ohjauksen ja martat tuovat rannalle ruokateltan.

Petri Ketola (oikealla) kiitti kunnan puolesta Esa Rönkköä, joka pelasti viime vuonna hukkumassa olleen kilpailijan.

 

Kukkia Triathlon

  • la 20.7. Luopioisten uimarannalla
  • klo 10 kilpasarja triathlon (uinti 600 m, pyöräily 52 km Kukkian ympäri ja juoksu 13 km Haltianselän ympäri)
  • klo 11 harrastesarja riatloni (uinti 200 m, pyöräily 13 km Haltianselän ympäri ja juoksu 4 km kirkonkylän ympäri)
  • väliajalla lasten duatloni 6-, 8-, 10- ja 12-vuotiaille tytöille ja pojille (uinti 25 m ja juoksu 400 m)
  • 11. kertaa järjestettävä hyvän mielen tapahtuma sai alkunsa luopioislaisten kuntoilijoiden tempauksesta
  • kaikkiin lajeihin ja sarjoihin voi ilmoittautua mukaan vielä lähtöpaikalla

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?