Vuolijoella draaman virta vie mennessään

Sopraano Inga Sulin ja baritoni Taisto Polvi tulkitsivat Juhanin ja Loviisan tahtojen taistelun.

Vuolijoki sykkii inspiraatioita. Vuosikymmeniä sitten se antoi sykähdyksen Hella Wuolijoelle viisiosaisen Niskavuori-näytelmäsarjan kirjoittamiseen.

Vuosien saatossa kulttuurin virta ei ole ehtynyt Vuolijoelta. Näytelmissä esiintyvä Nikkilän talo ei ole olemassa ainoastaan kirjojen sivuilla, vaan se elää ja voi hyvin Vuolijoen sydämessä, nimellä AteljeeGalleria Virpi & Orbi. Viime sunnuntaina siellä sai kantaesityksensä konsertti Juhani & Loviisa -dialogit.

Petter Ohlsin säveltämä libretto perustuu Hella Wuolijoen Niskavuoren nuori emäntä -näytelmään. Juhanin roolin esittää baritoni Taisto Polvi ja Loviisan roolin tulkitsee sopraano Inga Sulin. Esityksen säestää pianisti Maila Böhm.

Hella Wuolijoki on maamme historian eräs kiehtovimmista hahmoista. Hänen elämäntarinansa kuljetti häntä niin Yleisradion johtajaksi kuin NKVD:n vakoojaksikin.

Elämän erikoiset polut toivat Hella Wuolijoen myös Hämeen sydämeen Vuolijoen maisemiin. Virosta kotoisin oleva Ella Maria Murrik meni naimisiin vuonna 1908 Sulo Wuolijoen kanssa, jonka kotikartano sijaitsi Hauhon ja Pälkäneen rajamailla. Samalla Murrik vaihtoi nimensä Hella Wuolijoeksi.

 

Taiteilijapianisti Maila Böhm.

Tahtojen taistelu

Niskavuori on Hella Wuolijoen näytelmissä draaman tyyssija. Vuolijoen seudun talot ja tarinat innoittivat häntä kirjoittamaan Niskavuori-näytelmät. Hämäläisen naisen päättäväinen luonne sopi hyvin yhden Suomen vaikutusvaltaisimman naisen kuvattavaksi.

– Hella Wuolijoella oli erittäin hyvä ihmistuntemus, hän oli ihmisten näkijä. Tämä taito hyödytti häntä taiteellisessa työssä, mutta myös politiikassa ja taloudellisissa toimissa. Näytelmät ovat rehellistä tekstiä, ne uskaltavat paljastaa myös ihmisen raadollisen puolen, AteljeeGallerian omistaja Virpi Yli-Vakkuri pohtii.

Juhani ja Loviisa-dialogiin on poimittu Wuolijoen näytelmistä miehen ja vaimon väliset keskustelut, joista käy ilmi luonteiden mittelö ja tahtojen taisto.

Tarina saa alkunsa, kun Loviisa muuttaa Niskavuoren taloon päästääkseen Hämeen eläville sydänmaille. Talon isännän Juhanin rakkaus kohdistuu kuitenkin piikatyttö Malviinaan. Silti Loviisa yrittää lujasti lunastaa paikkaansa Niskavuoren suurtilan emäntänä. Samalla Juhani yrittää koota rohkeutensa lähteäkseen Helsinkiin ministeriksi.

Vuolijoella ministereitä on aina astellut. Näin oli viime sunnuntainakin, sillä konsertti kiinnosti myös Hella Wuolijoen sukulaisia.

– Vuolijoen maisemissa on aina liikkunut ministereitä, ja tänäänkin on paikalle saapunut ministeri Erkki Tuomioja. Hän ystävällisesti mahdollisti sen, että säveltäjä sai käyttää Hella Wuolijoen tekstiä, kiitteli Yli-Vakkuri ja toivotti tervetulleeksi Hella Wuolijoen lapsenlapsen, ulkoministeri Erkki Tuomiojan puolisoineen.

Ministeri Tuomioja ei ole ennen vieraillut Nikkilän talossa, mutta Vuolijoen kartanossa hän on käynyt muutaman kerran. Ministerin mukaan, silloin kun tarjoutuu tilaisuus palata suvun maisemiin, otetaan kutsu ilomielin ja mielenkiinnolla vastaan.

 

Ministeri Erkki Tuomioja puolisonsa Marja Helena Rajalan ja konsertin järjestäjän Virpi Yli-Vakkurin seurassa.

Aito ympäristö antaa luovuuden

Teoksen säveltäjä Petter Ohls kertoo, kuinka säveltämisen voima on lähtöisin sielusta ja sydämestä. Konemaisena tuotettu teos ei kosketa. Aito, konkreettinen paikkakin tuo mukanaan myös omaa merkitystään.

Petter Ohlsin viime kesän vierailu AteljeeGalleria Virpissä & Orbissa olikin kokemus, joka sai luovuuden voiman vyörymään taiteilijaan.

– Nikkilän talo on ollut Wuolijoen teoksissa. Heti kun saavuin tänne inspiraatio tuli oikein voimakkaana sykkeenä. Niskavuoren aito ympäristö merkitsi paljon. Autenttinen kokemus antaa siemenen luomistyöhön, säveltäjä kuvailee.

Vierailu Vuolijoen maisemissa sai Petter Ohlsin tarttumaan Hella Wuolijoen näytelmiin.

– Aloitin syyskuussa säveltämisen. Teos vyöryi pala palalta eteenpäin ja marraskuussa sävellys oli valmis.

Tunteenpalo ja sielukkuus soivat sunnuntaisessa konsertissa. Ammattitaitoiset esittäjät Taisto Polvi, Inga Sulin ja pianotaiteilija Maila Böhm puhaltavat teoksen todella henkiin. Varsinkin esityksen lopussa tunnelma vireytyy intensiiviseksi, kun keskustelu vaimon ja aviomiehen välillä syventyy.

Inga Sulin tulkitsee naisen kiihkeän rakkauden kaipuun silmät sädehtien. Sulin pystyy laulullaan ilmaisemaan Loviisan tahdonlujuuden, joka ei murru. Nainen on se kallio, jolla Niskavuoren talo seisoo.

 

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja eläköitynyt Valtiokonttorin pääjohtaja Jukka Wuolijoki Nikkilän talon edustalla. Nikkilän talo kuului Vuolijoen kartanon seurapiireihin.

Legendojen liepeillä

Wuolijoen kartanosta lähteneet tarinat elävät yhä paikallisten mielissä. Kyläläisten suussa Wuolijoen kartano helposti muuntuukin Niskavuoreksi.

Wuolijoen kartanon muonamiehentalosta oli saapunut illan esitystä kuuntelemaan Wäinö Wuolijoen, eli Sulo Wuolijoen veljen, lapsenlapsi Jukka Wuolijoki.

– Täytyy muistaa, että Hella Wuolijoen kirjat eivät ole historiankirjoitusta. Kirjailijat kuuntelevat tarinoita ja poimivat mielenkiintoisimmat jutut. Hella Wuolijoen näytelmät ovat hyviä kertomuksia ja tarinoista löytyy kyllä yhtymäkohtia niihin tapahtumiin, mitä oikeasti kuuluu tapahtuneen, kertoo Jukka Wuolijoki.

Jukka Wuolijoen poika Juha Wuolijoki on myös innostunut suvun tarinoista. Hän ohjasi vuonna 2011 ilmestyneen elokuvan Hella W, joka kertoo Hella Wuolijoen elämästä Suomen itsenäistymisen ajoista 1940-luvulle saakka.

Monia Niskavuori-näytelmien taloista on paikannettavissa lähiseuduilta. Itse Vuolijoen kartano sijaitsee noin kilometrin päässä Vuolijoen kylän keskustasta.

– Hella Wuolijoen käyttämä Juurakon Huldan maalaistalo sijaitsee kahden kilometrin päästä Nikkilän talosta. Joensuun talo puolestaan sijaitsee viiden kilometrin päässä. Palikoita siis löytyy, mutta aivan kaikki ei stemmaa. Hyvät elementit on kuitenkin poimittu, kuvailee Jukka Wuolijoki.

Kerrotaan myös, että viisaan Juurakon Huldan esikuvana oli eräs vuolijokelainen kaunotar, joka palautti Hella Wuolijoelle hänen tielle pudonneen muhvinsa.

Niskavuoren jääräpäisellä Hetan tarinalla kerrotaan myös olevan todellisuusvastine.

– Muumäen tilan oikea nimi on Eerola ja talo sijaitsee Onkkaalassa. Pahansisuisen Hetan kerrotaan sanoneen, ettei päästä vieraita taloon, ennenkö talon seinät ovat pidemmät kuin vanhan kotitalonsa päärakennuksessa. Ja kuulemma ne ovat paria metriä pidemmät, kertoo Jukka Wuolijoki.

Eerolan taloon saavat siis vieraat tulla, ja niin ovat myös kävijät tervetulleita nauttimaan historiasta ja draaman voimasta Nikkilän taloon Vuolijoelle, alias AteljeeGalleria Virpi & Orbiin. Siellä kulttuuri virtaa vahvana saaden sydämen sykähtämään.

Juhani ja Loviisa -dialogien toinen esitys nähdään AteljeeGalleria Virpissä ja Orbissa sunnuntaina 21.7. kello 19.