Aarteita Ilmoilasta

Kantatie 57 reitillä Hämeenlinna-Pälkäne-Kangasala-Tampere rakennettiin 1970-luvun alussa. Tien alle jäänyt alue Ilmoilan Kalomäkeä tutkittiin arkeologien toimesta kolmena kesänä vuosina 1970–1972. Arkeologisten kaivausten johtajana toimi Leena Söyrinki-Harmo. Kaivaustöihin osallistui noina vuosina noin 60 henkilöä, joista noin kaksikymmentä oli Ilmoilan kyläläisiä.

Muinaisen hautapaikan olemassaolo selvisi jo aikanaan, kun Ilmoilan Seurojentalo siirrettiin nykyiselle paikalleen 1930-luvulla. Löydetyt esineet ovat kuuluneet pääosin naisille. Heidät on haudattu kaikessa koreudessaan. Kaivauksissa tuli päivänvaloon runsaasti arvokkaita esineitä muun muassa rannerenkaita, solkia, keihäänkärkiä ja veitsiä, kirveitäkin. Joidenkin löydösten perusteella valmistettiin uusia koruja myyntiin, joista yksi oli kuvan pronssinen solki.

Polttohautauksessa vainaja poltettiin ja jäännökset haudattiin kivien alle kalmistoon. Tämä tapa oli yleinen viikinkiajalla Suomessa. Polttohautauksesta johtuen on osa esineistä pahasti palaneita.

Kaivausten johtaja, Museoviraston yli-intendentti Leena Söyrinki-Harmo muistelee kaivauksia esitelmässään Ilmoilan Iltamissa  perjantaina 2.8. Iltamat järjestää Ilmoilan Voimistelu- ja Urheiluseura, IVUS. Iltamien urheilukimarassa palkitaan heinäkuussa kaikenikäisille kahdesti järjestettyyn, leikkimieliseen lyhyen matkan triathlon-kisailuun osallistuneet. Ohjelma huipentuu perinteisesti tansseihin tanssiyhtye Huwituksen tahdittamana.

Iltamat alkavat Ilmoilan Seurojentalolla kello 18 osoitteessa Pälkäneentie 2340.