Arkielämän osaaja

Kippanan siivous- ja kotipalvelun Kirsi-Marja Penttilä on valmis uusiin tehtäviin.

Kippanan siivous- ja kotipalvelu tmi on uusi yritys Aitoossa.

Siltä voi tilata tavallisen kodin viikkosiivouksen, uudisrakennuksen loppusiivouksen ja tallin siivouksen. Siltä voi tilata myös kakkuja, kotipullaa, pieniä maalaustöitä tai varsomisapua hevoselle. Siis mitä ihmettä?

– Kyllä, juuri sellaisen yrityksen olen perustanut. Se on kotiapuyritys, tarjoan siis apua kaikenlaisiin asioihin, mitä kotien arjessa voi tulla vastaan, selittää Kippana itse, toisin sanoen Kirsi-Marja Penttilä.

Hänen nykyinen työpaikkansa on Aitoon koulutuskeskuksessa. Perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi lasta, syksyllä neljä vuotta täyttävä Nella ja puolitoistavuotias Kasperi, sekä kaksi koiraa ja kolme hevosta.

Toistaiseksi hän pyörittää yritystään palkkatyön ohessa, mutta jos asiakkaita ilmestyy riittävästi, hän harkitsee myöhemmin täysipäiväseksi yrittäjäksi ryhtymistä.

– Tykkään kyllä hirveästi nykyisestä työstäni, se on aivan ihana paikka ja työyhteisö. Haluaisin kokopäivätoimisena yrittäjänkin jatkaa yhteistyötä Aitoon koulutuskeskuksen kanssa esimerkiksi siten, että ottaisin opiskelijoita yritykseeni työssäoppimisjaksolle, hän suunnittelee.

 

Yrittäjäoppia jo lapsena

Kirsi-Marja Penttiä on tottunut hoitamaan kaiken kokoisia hevosia.

Kippanan siivous- ja kotiapupalvelu perustuu joustavuuteen. Kirsi-Marja Penttilä on koulutuksensa ja kokemuksensa puolesta monipuolinen arkiaskareitten osaaja, ja hän pyrkii yrityksessään hyödyntämään niitä kaikkia.

– En pelkää mitään työtä enkä vierasta ajatusta, että joutuisin opettelemaan kokonaan uuden homman, hän sanoo.

Into kokeilla uutta kutisee jo sormenpäissä.

– Minussa virtaa varmaan yrittäjäveri, ja onhan minulla tottumustakin, kun olen seurannut yrittäjäelämää lapsesta asti. Tunnen aina vetoa uusiin haasteisiin ja itseni kehittämiseen, hän pohtii.

Yrittäjäperheessä kasvaminen on opettanut tiettyjä perusperiaatteita, ne ovat myös jo ikään kuin verissä.

– Vaitiolovelvollisuus asiakkaiden asioista on minulle yksi sellainen itsestäänselvyys. Olen aina tottunut, että niin toimitaan, se on asiakassuhteissa ehdottoman tärkeää, hän sanoo.

– Toisen kotia ja muuta omaisuutta pitää kunnioittaa niin kuin omaansa, sehän on selvä. Yrittäjänä täytyy ymmärtää, että asiakkaan arvostaminen on kaiken lähtökohta, hän lisää.

Yrityksellä on omat siivousvälineet ja pesuaineet, mutta jos asiakas haluaa, että siivotaan hänen välineillään, se käy yhtä hyvin.

– Ainoa mitä toivon, on että käytettäisiin asiakkaan omaa imuria, koska imurin kautta esimerkiksi eläinpöly voi levitä koteihin, joissa on allergiaa.  Muut välineet saan puhdistetuksi niin, että sellaista vaaraa ei ole. Mutta siinäkin asiassa teen niin kuin asiakas haluaa, hän selittää.

Apua talliin tai juhlakaaokseen

– Yritysideani on, että autan siten kuin asiakas tarvitsee. Teen pelkän siivouksen tai autan perhejuhlien järjestämisessä vaikka alusta loppuun. Nykyään, kun on mahdollisuus hyödyntää kotitalousvähennys verotuksessa, tällaisia palveluja voi käyttää aikaisempaa helpommin, Kirsi-Marja Penttilä selittää.

Hänellä on monipuolinen tietämys hevosten ja koirien hoidosta, ja sellaiset tehtävät ovat tuttuja ja mieluisia.

Lapset Kasperi, 1, ja Nella 3 sekä koirat Pimu ja Myy kilpailevat sylipaikasta.

– Voin trimmata koiran, auttaa eläinlääkärikäynnillä tai vaikka auttaa omistajia sopivien ruokien löytämisessä allergiselle koiralle. Tarvittaessa voin auttaa koiran pennuttamisessa, olen tehnyt sitä paljon, enkä pelkää hoitaa ja käsitellä vastasyntyneitä eläimiä. Voin hoitaa eläimiä omistajan lyhyen matkan tai sairauden aikana, tehdä tallien siivousta tai rakentaa vaikka laitumen aitoja, hän luettelee.

Penttilä arvelee, että erilaiset siivoukset ja ikkunan- ja matonpesut ovat tavallisimpia töitä, joissa ulkopuolista tekijää käytetään. Iäkkäiden ja huonokuntoisten ihmisten arjessa kaivataan kaupassakäynti- ja asiointiapua ja esimerkiksi leipomista – kotipulla voi olla iso ilo sellaiselle, joka ei enää jaksa itse leipoa.

– Itselleni erityisen mieluista on erilaisten juhlien laittaminen. Voin tehdä pieniin juhliin leipomukset itse, hän kertoo ja näyttää kuvia häkellyttävän hienoista kakuista, joita hän on leiponut ystävilleen.

– Juhlien järjestäminen kotona on usein rankkaa, koska siinä on niin paljon mietittävää, ja aina tulee kiire, hän huomauttaa ja lupaa tarvittaessa auttaa muuttamaan kaaoksen helpottavaksi järjestykseksi.

– Kaikkein kannustavin ja palkitsevin ajatus minulle on, että saan auttaa ja tuoda jollekulle iloa ja helpotusta. Saman tunteen saa minkä työn jälkeen hyvänsä, jos se onnistuu. Siksi en välitä niin paljon siitä, minkälaisia työtehtäviä minulla on, vaan siitä, miten hoidan ne mahdollisimman hyvin, Kirsi-Marja Penttilä pohtii.