Nyt ryskyin murtuu pakkovalta…

Haluaisin hieman kommentoida toimittaja Jani Oksasen kielten opiskelua koskevaa kirjoitusta SHL:n pääkirjoitussivulla 24.7. Me, vapaan kielivalinnan kannattajat todellakin tavoittelemme nimemme mukaisesti vain opiskelijoiden vapautta valita opiskelemansa kielet ilman pakkoa.

Vapauden vaatimus kohdistuu erityisesti ruotsiin siitä yksinkertaisesta syystä, että ruotsi on ainoa pakollinen aine peruskoulusta yliopistoon asti (virkamiesruotsi), ei esimerkiksi matematiikka, jonka pakollisuutta Stefan Wallin on valheellisesti, mutta menestyksellä markkinoinut. Muutenkin kaikkialla yleispätevän matematiikan vertaaminen mihinkään kieleen, saati sitten johonkin minikieleen on aivan älytöntä. Kielen puhujien tilastossa ruotsi on 90. ja suomi 124., eli suuressa maailmassa niillä ei kyllä ole mitään käyttöarvoa.

Laman kourissa kärvistelevä Suomi kaipaa vientiä, joka puolestaan kaipaa laadukkaiden, oikeahintaisten tuotteiden lisäksi monipuolisesti kielitaitoisia vientimiehiä, minkä EK:kin (Elinkeinoelämän keskusliitto) on todennut. Mykkäkin voi ostaa, mutta myyjän on hyvä osata ostajan kieltä! Pakkoruotsin poisto antaa mahdollisuuden kohdentaa rajallisia opetus- ja oppimisresursseja tarkoituksenmukaisemmalla tavalla ja monipuolistaa siten automaattisesti suomalaisten kieliosaamista koko Suomen ja kaikkien suomalaisten parhaaksi. Vapaaehtoisenakin ruotsi löytäisi varmasti opiskelijansa, jotka motivoituneina myös oppisivat kielen. Nyt on korkea aika purkaa opetusministeri Johannes Virolaisen ja RKP:n 45 vuotta vanha lehmänkauppa, jolla pakkoruotsi otettiin peruskoulun kieliohjelmaan vastoin asiantuntijoiden suosituksia.

Hannu Uusikartano

Valkeakoski PS: Kansalaisaloitekeräys etenee varmasti kohti maalia. Tätä kirjoitettaessa keräysaikaa on jäljellä 20 prosenttia ja tavoitteesta puuttuu 13 prosenttia, mutta sekaan kyllä sopii vielä!