Nenähuuhtelusta hyötyä miljoonille

Tutkittuaan kahdensadan erilaisista nenän sairauksista kärsineen potilaan tapauksia ryhmä amerikkalaisia lääkäreitä on vakavissaan sitä mieltä, että miljoonien amerikkalaisten elämänlaatua voitais nenähuuhteluin parantaa kustannustehokkaalla ja varmalla tavalla.

Sadattuhannet suomalaisetkin voisivat siitä ison avun saada. Suomen lääkäreistä vain aniharva on tähän asti osannut tätä ikivanhaa, hyvää ja huokeaa konstia potilailleen neuvoa.

Itselläni on kokemusperäistä, tuoretta tietoa vuotavan nenän, joutavan rykimisen sekä lähes päivittäisen päänsäryn lievittymisestä/loppumisesta nenähuuhteluin.

Sovelias huuhteluneste saadaan liuottamalla puoleen litraan lämmintä vettä kukkurainen teelusikallinen puhdasta, lisäaineetonta, karkeaa merisuolaa. Kerralla käytän juur tuon puol litraa merivettä.

Parhaaks, tehokkaimmaks ja todella helpoks konstiks oon huomanna huuhtelun apteekeista saatavin, punakumisin, pitkäpiippuisin korvapumpuin kumpaankin sieraimeen vuorotellen reippaasti ruiskutellen. Ja viel niin, että ennen pumpun puserrusta vedän keuhkot täyteen ilmaa.

Ruiskutuksen aikana puhallan ilmaa nenän kautta ulos. Silloin toisesta sieraimesta syöksyy tai vain pihisten lirisee viereiseen nenän reikään pumpattua suolavettä pihalle tai pesualtaaseen.

Intiassa nenänhuuhtelun kerrotaan iät ja ajat kuuluneen ja edelleen kuuluvan jokapäiväisen hygienian hoitoon. Erityisesti joogien on mainittu sitä harjoittavan.

Parin vuoden takaisen lehtiuutisen mukaan Koraanissa kehotetaan kunnon kansalaisia joka aamu ens töikseen siivoamaan sieraimensa. – Yöllä hiipii piru salaa pään sisään. Aamulla se pitää nenän kautta ulos huuhdella.

– Ex oriente lux… idästä valo/viisaus, sanoi jo vanha kansa.

Mikko Kiio