Etsikkoaikoja

Kaikki kohtaavat elämässään tilanteita, joissa tulee pohtineeksi omaa elämäänsä. Oliko kaikki jo tässä? Mitä voisin elämälläni tehdä? Pitäisikö tehdä jotain eri tavalla tai voisiko elämään löytyä jotain lisäsisältöä?

Esimerkiksi pyöreitä vuosia täyttävien kohdalla puhutaan usein ikäkriisistä tai -villityksestä. Ne ovat niitä hetkiä, milloin elämä tuntuu olevan auki vähän joka suuntaan.

Toisaalta elämän kriisit, kuten esimerkiksi läheisen kuolema, vakava sairaus tai työpaikan menetys, voivat saada meidät punnitsemaan omia arvojamme ja mahdollisuuksiamme. Mitä tälle elämälle tekisi, jotta se olisi elämisen arvoista, voi olla hyvinkin vahva ajatus kriisin jälkeen.

Syksy tuo tullessaan ison kasan lehtiä, jotka pursuavat sisältöä elämääsi; uusia harrastuksia, kieliä, urheilua, kädentaitoja ja niin edelleen.  Monelle syksy onkin uuden aloituksen aikaa kun koulut, päiväkodit, työpaikat, terveyspalvelut ja seurakuntakin siirtyvät taas arkeen ja arkiaukioloaikoihin. Mikä voisikaan olla parempi hetki tsempata itsensä uusiin harrastuksiin?

Raamatussa puhutaan etsikkoajoista, juuri näistä hetkistä kun etsimme elämään tarkoitusta, sisältöä ja merkitystä. Uusi harrastus voi olla ihan hyvä ajatus, mutta joskus elämään kaipaa vielä jotain enemmän. Se voi olla juuri se hetki, jolloin Jumala kutsuu sinua. Oletko koskaan ajatellut aloittavasi uutena harrastuksena vaikkapa jumalanpalveluksissa käymisen, seurakunnan tilaisuuksiin osallistumisen tai vapaaehtoistyön aloittamisen?

Useimmiten me huomaamme Jumalan kutsun vasta suurimmassa hädässä, mutta Jumala kutsuu ihmisiä seuraajikseen myös ilon hetkinä. Usein onnellisina aikoina käy niin, että Jumalan kutsu vain häviää kaikkeen muuhun mitä elämässäsi sillä hetkellä tapahtuu. Jos et kuullut kutsua, ei hätää – Jumala kutsuu sinua taas uudelleen.

 

Tanja Lähteenmäki

Diakoni

Kangasalan seurakunta

Kommentointi on suljettu.