Ite-taitaen uusia ituja Pirkanmaalle

Nyt kun puretun Kesäpäivän paikkeille Kangasalan keskustaan pytinkejä pykätään, toivokaamme seinistä tukevat tulevan, katoistakin tuulosten tuimain, lumen, veden, jään ja jäkäläin koettelemuksia vuoskymmenet vaurioitta kestävät!

Tulevia toimintojaan viel moneen kertaan makustellaan, muokataan. Paikoilleen ei jämähtää sovi. Tulevaisuudessa sallikaamme raikkaampien, uusien tuulien täälläkin puhaltavan, väliin pesiäänkin tekevän.

Kunnanvaltuusto ja -hallitus jatkakoot neuvonpitojaan aivan kohtuullisissa nykytiloissaan. Samoin valtuustoryhmät vähäkäyttöisissä, hämärissä huoneissaan. Vaihtamiset oisivat turhaa tuhlaamista.

Parhaillaan rakentuvat tuoreet, muunneltavat suojat osoitettakoon vaihdeltavia valoja, valööreja ja kalusteita kaipaaviin, moninaisiin, tuottoisampiin toimintoihin.

Lukaiskaapa kirjastossa Suomenmaa-lehdestä 31.7. eloisa, ansiokas kuvaus Rovaniemen taidemuseo Korundin Arktinen ITE-näyttelystä, Lapin ja Islannin ITE-taiteesta Andreas Alariestoineen, Vattulaisineen, Pernuineen, Pekkaloineen, Poikeloineen, Eysteindottireineen. ”Ylipursuavia värejä, loputtomia yksityiskohtia, ja ideamaailman runsautta.” Pikkutarkkaa tarumaailmain tallennusta, yllättävän oivaltavaa ajankuvausta, yhteiskunnallista ilkamointia, hyväntahtoista huumoria. Naivismin ja realismin rentoa, riemastuttavaa vuoropuhelua.

Lähtekäämme 29.9. mennessä yhdessä ja yksitellen, virvoittavia, kirvoittavia ajatuksia antaville opintomatkoille Rovaniemelle sekä samalla reissulla jo 2001 avattuun Kokkolan ITE-Nykykansantaiteen museoon!

Hämeessä, Pirkanmaalla, Tammerforssin tallousalueella, Kangasallakin todella tarvitaan kaikenikäisiä kansalaisia omaperäiseen, pidäkkeettömään, raittiiseen, leikkimieliseen luomisen työhön, elämänilonkin ilmentämiseen innoittavia ITE-taiteen esittely- ja tekopaikkoja, itse kunkin kotitanhuiden lisäks luonnollisesti.

Kohtsillään kohouvan Kangasalakompleksin suurimmaks, pysyväks aihealueeks ehdotamme koti- ja ulkomaisen ITE-taiteen vuosittain vaihtuvia katselmuksia sekä jokakesäisiä puuha- ja veistoleirejä niin isoille kuin pienillekin nikkareille, hitsareille, maalareille, matonkutojille.

Osa toiminnoista tapahtuis katon alla, osa talojen pihapiireissä, paisteissa kesäisten päiväin ynnä hämyissä hurmaavan yöttömän yön, nousuissa armaisen auringon.

Puukarin Taina ja Kiiom Mikko Mäntyveräjältä