Keskellä ei mitään, ja kaikkea

Puutikkalan sijainti soveltuu liikkuvan perheen tarpeisiin ja koiraharrastukseen. Alaskanmalamuutti Ringa rauhoittui hepulin jälkeen Sari Saaren rapsuteltavaksi.

Minne ihminen päätyy, jos hän etsii liki kymmenen vuotta sopivaa asuinpaikkaa? Sari ja Petri Saari päätyivät Puutikkalaan. Sadan kilometrin päähän Urjalaan jäi perheyritys Urjalan Keinukaluste ja Saari Wood, kun nelihenkinen perhe muutti toissakesänä Puutikkalaan.

– Päädyimme tänne hassun mutkan kautta. Surffailin netissä ja törmäsin linkkiin, jossa kehuttiin Puutikkalaa maailman parhaaksi paikaksi. Kun vielä löysimme käsintehdyn hirsitalon, joka alan ihmisinä ihastutti meitä, päätimme muuttaa, Sari Saari kertoo.

Sari Saari hakee vientiyritykseen uusia puusepänalan valmistajia ja yhteistyökuviot kuljettavat jatkuvasti muun muassa Tampereen, Lahden ja Helsingin seudulle. Pari kertaa viikossa hänen täytyy käydä Urjalan tehtaalla, missä Petri Saari työskentelee koko viikon.

– Täältä on helppo lähteä eri suuntiin. Luonto ja metsä tarjoavat henkireiän koko perheelle. Puutikkalassa on jotenkin jännä fiilis, vähän kuin olisi ulkomailla, Sari Saari hehkuttaa.

Nainen torjuu arvion alkuhuumasta.

– Alku ei ollut ollenkaan huumaa, asioissa oli aika paljon järjestelemistä. Hyvä olo tuli vasta myöhemmin, Saari korjaa.

Hyvä perusvire miellyttää

11-vuotias Sakari on löytänyt Sappeen harrastusmahdollisuudet. 9-vuotiaan Rebekkan erityistarpeetkin ovat järjestyneet pienessä kylässä. Smith-Mageniksen oireyhtymää kantava tytär nukkuu parin–kolmen tunnin jaksoissa vuorokaudet ympäriinsä, ja aistit ovat heikot. Lähistöllä asuva Marjo Pekkarinen on hoitanut tyttöä tarvittaessa iltapäivisin omien lastensa ohella, mikä on tuonut välttämättömän avun yrittäjän venyviin tunteihin.

Yksi asia kuitenkin selvästi vaivaa Saarta.

– Haluaisin osallistua kylän talkoisiin, mutta se ei vain käy tällä yhtälöllä, Saari harmittelee.

– Puutikkalasta on tullut koti, Urjalassa käydään enää kylässä ja töissä. Naapureiden kanssa on hyvä henki ja kyläkaupan Pirkko on tärkeä hahmo. Täällä on hyvä perusvire ja paljon yritteliäisyyttä, mistä pidän. Allekirjoitan väitteen, että tämä on maailman paras paikka asua, Saari toteaa.