Kolmen kympin kuntokuuri jatkuu edelleen

Santeri Leeve juoksi maratonin ajassa 3.42, kun alla oli verryttelynä 4 kilometrin uinti ja 180 kilometrin pyöräily.

– Kolmen kympin paikkeilla tuli sellainen herätys, että fysiikalle pitää tehdä jotakin. Vaa´an viisari heilahti melkein sataan kiloon, eikä selkä oikein kestänyt juoksemista. Ostin pyörän ja aloin polkea lenkkejä. Parin kuukauden treenaamisen jälkeen lähdin Helsinkiin minitriathloniin, jossa uidaan uimastadionilla ja pyöräillään ja juostaan päälle lyhyt lenkki, Santeri Leeve muistelee neljän vuoden takaista ensikosketustaan triathloniin.

Ensikokeilusta jäi hyvä maku.

– Ajattelin, että tätähän voisi tehdä enemmänkin. Nyt triathlon on kaiken vapaa-ajan vievä harrastus.

Santeri Leeve aloitti harjoittelun neljä vuotta sitten melko nollilta.

– Muksuna pelasin koripalloa Antero Kortetjärven valmennuksessa. Teininä tuli harrastettua kamppailulajeja, mutta sitten urheilu jäi melkein kymmeneksi vuodeksi.

Tarina on tuttu: liikkumiselle ei tahtonut löytyä aikaa työn ja perhe-elämän rinnalla.

– Ensimmäinen lapsi syntyi 2005. Kohta sen jälkeen innostuin lenkkeilemään. Tavoitteena siinsi maraton. Mutta selkävaiva katkaisi yrityksen.

Jälkikäteen Leeve laittaa välilevyvammat liian yksipuolisen harjoittelun piikkiin. Monipuolisemman triathlontreenin avulla hän pääsi selkävaivoistaan.

– Mitään normaaleja kolotuksia kummempaa ei ole viimeisen neljän vuoden aikana ollut. Ehkä siinä on osa sitäkin, että ikää myöten tulee järkeä päähän ja kroppaa osaa kuunnella paremmin kuin nuorena.

Kesäkuun lopussa Santeri Leeve toteutti pitkäaikaisen unelmansa. Mies selvitti täyden matkan triathlonkisan Itävallassa. Loppuaika oli 10.20. Neljän kilometrin uintiosuudella kului aikaa 1.08, 180 kilometrin pyörälenkillä 5.20 ja maratonilla 3.42.

Elokuun lopussa mies starttaa toiseen täyden matkan kisaan Pajulahdessa, jossa kilpaillaan SM-kisat.

 

Uintitekniikassa opettelemista

Santeri Leeve selvitti ensimmäisen täyden matkan triathloninsa Itävallassa 10 tunnissa ja 20 minuutissa.

Uinti on vasta-alkajalle triathlonin lajeista ylivoimaisesti vaikein. Niin myös Santeri Leevelle.

– Luulin osaavani kroolata, mutta kyllä tekniikka piti opetella alusta alkaen uudelleen. Siinä suurena apuina on ollut Kai Söderdahl, jonka valmennuksessa olen ollut pari vuotta.

Triathlonissa uidaan märkäpuvussa avovedessä ja muiden kilpailijoiden keskellä. Siksi entisillä uimareillakin saattaa olla tekemistä tekniikan kanssa.

– Suomessa ei pysty harjoittelemaan avovesissä kuin kolmisen kuukautta. Muu osa vuodesta uidaan altaassa, jossa ei tarvitse esimerkiksi suunnistaa, vaan riittää kun katsoo altaan pohjaan.

Monet ensikertalaiset ovat säikähtäneet triathlonin uintiosuutta, jossa kamppaillaan nyrkein ja potkuin elintilasta.

– Olin alkukesästä Vantaalla harrastajakisassa. Siellä hakattiin kuin vierasta sikaa. Sen sijaan Itävallassa en saanut yhtäkään iskua tai potkua, vaikka uintiosuudelle lähti samaan aikaan 2400 kilpailijaa. Kun mukana on kokeneempia kilpailijoita, kaikki uivat suurin piirtein samaan suuntaan, eikä se mene sellaiseksi potkimiseksi.

Santeri Leeve siirtyy ensi vuonna 35–39-vuotiaiden sarjaan. Jos kehitys jatkuu nykyisellään, ja kisoista kertyy menestystä, sen kautta voi aueta jopa paikka lajin kuninkuuskisaan.

– Havaijin Ironman -kisaan selviää pärjäämällä riittävän hyvin karsintakisoissa. Muihin kisoihin pääsee, jos on riittävän nopeasti liikkeellä, kun ilmoittautuminen alkaa.

Esimerkiksi Itävallan kisan 2800 paikkaa täyttyvät muutamassa tunnissa.

– Triathlonkisoihin ei voi ottaa rajattomasti kilpailijoita, sillä vaihtoalueet, logistiikka ja kaikki muut järjestelyt asettavat omat rajansa.

 

Vaihtojakin harjoiteltava

Keskiviikkona Santeri Leeve sijoittui kuudenneksi Hauholla jokamiestriathlonissa. Puolen tunnin suoritus (uinti 200 metriä, pyöräily 10 kilometriä ja juoksu 3 kilometriä) toimi hyvänä harjoituksena.

– Tuollainen kisa mennään koko matka kovalla sykkeellä. Lisäksi siinä tulee nopealla tahdilla lajin vaihdot, jotka ovat myös harjoiteltava asia.

Kroppaa pitää totuttaa, että jalat suostuvat ottamaan juoksuaskeleita reilun viiden tunnin pyöräilyosuuden jälkeen. Leeve tekee tätä työtä muun muassa Pispalan rappusissa.

– Normaaliviikolla tulee harjoitusta 8–9 tuntia ja kevään tiukemmassa vaiheessa viisi tuntua enemmän. Yksikään harjoitus ei ole mitään huvin vuoksi hölkkäilyä, vaan aina on joku asia, jota harjoitellaan, esimerkiksi nopeus, voima tai lajitekniikka.

Neljässä vuodessa lenkkiteille on karissut kehosta 25 kiloa.

– Tai oikeastaan 15 kiloa. Loput ovat lähteneet viimeisen vuoden aikana, kun olen alkanut kiinnittää huomiota myös syömiseen.

Leeva sanoo, että ilman kotijoukkueen tukea tällainen elämäntapamuutos ei onnistu.

– Onneksi minulla on ymmärtäväinen puoliso ja lapsetkin ovat tottuneet siihen, että iskä treenaa lähes päivittäin.

Kunnon koheneminen on tuonut lisäenergiaa arkeen ja opettanut myös tehokasta ajankäyttöä.

Santeri Leeve on yrittäjäperheen jälkeläisiä: hänen vanhempansa Yrjö Leeve ja Tellervo Haarni perustivat Veikka-neuleen Pälkäneelle ja tekivät Vendistä maankuulun.

Santeri Leeve on osaomistajana mukana veljensä On the Road Europe Oy:ssä.

– Firma on Veikon leipätyö, mutta auttelen siinä minkä pystyn. Varsinainen päivätyöni on kuitenkin teleoperaattori DNA:n yrityspuolen myynnissä.

Santeri Leeve on asustanut Tampereella vuodesta 2001 alkaen.

– Lähdin silloin tänne opiskelemaan kauppatieteitä, ja jäin sille tielle.