Sepän sällit herättivät kirkonkylän elämään

Team Mylviän Saska Sarèn yrittää liruttaa pallon Sepän sällien maaliin, mutta Aki Kari on tarkkana.

Kuhmalahden kirkonkylä heräsi eloon viime lauantaina. Sepän sällien isännöimä katusählyturnaus houkutteli paikalle kahdeksan joukkuetta ja runsaslukuisen kannattajajoukon baari Pitkä-Sepän pihaan. Päivän aikana juhlittiin myös uudistuneen baarin ja sen elintarvikekioskin avajaisia.

Katusählyturnauksen järjestelyissä mukana ollut Sepän sällien Jari Volanen piti päivää erittäin onnistuneena.

– Joukkueita on hyvin liikkeellä. Sakkia on tullut kotikylän lisäksi Luopioisista, Sahalahdelta, Kangasalta ja Tampereelta asti.

Sepän Sällit on alun perin kaveriporukan ympärille muodostunut ryhmä, joka harrastaa läpi vuoden erilaisia tempauksia. Perinteeksi on muodostunut muun muassa pelireissu Kalajoelle rantajalkapalloturnaukseen. Kesän huipennus on kuitenkin aina oman kylän sählypelit.

– Aikaisempina vuosina pelattiin jo heinäkuun puolella. Se oli vähän huono ajankohta, sillä väki oli silloin vielä kesälomareissuissa. Siirto tähän elokuun puolelle tuntuu olleen varsin onnistunut ratkaisu, Volanen pohtii.

Sällit ovat tyytyväisiä siitä, että voivat omalta osaltaan elävöittää Kuhmalahden kirkonkylää.

– Harmihan se on, että kauppa loppui. Mutta onneksi elintarvikekioski avasi tässä Pitkä-Sepän yhteydessä. Jotain tapahtumaa mekin halutaan tuoda kyläkuvaan, eikä tämä ole yhtään huono tapa viettää aikaa.

 

 

Sepän sälleillä ei kotikenttäetua

 

Sade kasteli Kuhmalahden katusählyareenan tämänkesäisessä turnauksessa.

Pihasählyturnauksen voittajalle oli Kuhmalahdella luvassa näyttävä pokaali, iso pullo kuohuvaa ja mestaruuspaidat. Vaikka palkinnot olivatkin tavoittelemisen arvoisia, tunnelma turnauksessa oli välittömän rento.

– Enemmän tämä on sellaista leikkimielistä kisailua. Kukaan ei itke, jos sääntöjä vähän rikotaan, vaikka toki kaikki sikamaisuus karsitaan tuomarin toimesta kaukalosta pois, Jari Volanen kertoo.

Turnauksen tuomarina toimi uunituore Pitkä-Sepän yrittäjä Petri Keskinen.

– Pete on hommassa erittäin hyvä. Eikä kenenkään tarvitse pelätä, että meitä Sepän sällejä jotenkin suosittaisiin. Välillä tuntuu nimittäin siltä, että Pete tuomaroi meitä ankarammin kuin toisia, Volanen nauraa.

Sepän sälleillä oli turnauksessa tänä vuonna mestaruus puolustettavana. Ensimmäinen peli Team Mylviää vastaan päättyi tasapeliin, mutta Jari Volanen suhtautui luottavaisesti tuleviin peleihin.

– Meillä on ihan hyvä joukkue. Minun lisäkseni pelivastuuta kantavat poikani Joni, Aki Kari ja Kari Nikkanen. Mennään nousujohteisesti loppua kohti.

Katusählyssä ei pidä ottaa liian tosissaan.

 

”Lisää tällaista elämää kyliin”

Taru Tiistola (vasemmalla) ja Janette Kotanen seurasivat pelejä Pitkä-Sepän aitiossa.
Taru Tiistola (vasemmalla) ja Janette Kotanen vaihtavat kuulumisia Heidi Siekkisen kanssa, joka myi arpoja Sepän sällien toiminnan hyväksi.

Ulkona tihkuttaa kevyt kesäsade, mutta sisätilojen suojistakin pystyy seuraamaan ulkona käytävää sählyturnausta. Sahalahtelaiset Janette Kotanen ja Taru Tiistola ovat asettuneet Pitkä-Sepän isojen ikkunoiden ääreen ja seuraavat, millaisia otteita poikaystävät Joni ja Arttu pelikentällä näyttävät.

– Kiva tapahtuma. Olen jo kolmatta kertaa mukana täällä, Janette Kotanen kertoo.

Kaksikon mielestä tunnelma Kuhmalahdella on rento ja tapahtuma on luonteeltaan hauska.

– Ainahan tänne tulee joku joukkue sillä asenteella, että nyt me näytetään ja voitetaan koko homma. Mutta seuraavana vuonna tullaankin uudestaan vähän rennommalla fiiliksellä pelaamaan, Kotanen nauraa.

– Tällaisia kyliä elävöittäviä tapahtumia saisi olla enemmänkin. On tosi mukavaa, kun näissä näkee tuttuja. Sellaisetkin tulevat paikalle, jotka eivät välttämättä asu enää täällä vaan ovat muualla opiskelemassa tai töissä, Taru Tiistola pohtii.

Pihasählyturnauksen seuraaminen on koko päivän kestävää huvia. Eikä ilonpito pääty, vaikka pelit loppuvatkin.

– Tietysti tullaan illalla myös jatkobileisiin kuuntelemaan Vapaamatkustajia, Janette Kotanen ja Taru Tiistola lupaavat.

 

Pallo liikkuu liukkaalla asvaltilla.

 

Mestarit: Olosuhteet olivat Tervajärven Ilveksen puolella

Uppopallotaustalla pärjää myös sählykentällä

Tervajärven Ilves ryhmittyi kuvaan kuntotason mukaan: kyykkyyn menivät ne, joilla eivät reidet vielä ensimmäisessä pelissä olleet krampanneet. Eturivissä vasemmalta Tapio Helminen, Hans-Mikael Helenius, Kasper Andersen, Pekka Vappula ja takarivissä Jorma Helminen, Vesa Helminen ja Veli-Pekka Hartikainen.

Miesjoukkio on ryhmittynyt Pitkä-Sepän seinustalle. Katseet ovat nauliutuneet pelikentälle. Tulevien vastustajien liikkeitä seurataan tarkasti.

– Joukkueen nimi on Tervajärven Ilves, kertoo Pekka Vappula, jolle joukkuekaverit asettelevat saman tien kapteenin viitan hartioille.

Tervajärven Ilves saapui Pitkä-Sepän pihasählyyn tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

– Monta vuotta siitä on ollut jo puhe. Tänä vuonna yllytys meni vihdoinkin läpi, kertoo joukkueenjohtaja Jorma Helminen.

Yhteistä pelitaustaa tamperelais-kangasalalaisella joukkueella oli haastatteluhetkellä tasan 12 minuuttia, eli ensimmäisen pelin verran. Pelaaminen sujui vähäisestä kokemuksesta huolimatta mallikkaasti, sillä peli päättyi 2–1 voittoon.

– Tiukka kurinalainen puolustus ja kova karvauspeli. Lisäksi vastustaja vähän hyytyi lopussa, Hans-Mikael Helenius analysoi suoritusta.

 

Tulos tai ulos

Katusählyn isä Jari Volanen maalilla.

Joukkue ei lähtenyt Kuhmalahdelle nöyristelemään, vaan tavoitteena oli yksiselitteisesti koko turnauksen voitto.

– Olisi vähän pakko voittaa. Joukkueenjohtaja nimittäin ilmoitti, että jos ei voiteta, niin ensi vuodeksi menee kaikki pelaajat vaihtoon. Ja me kyllä halutaan tänne ensi vuonnakin, Kasper Andersen tuskailee.

Sateinen ja pilvinen päivä ei Tervajärven Ilveksen menoa haitannut.

– Eikö tämä ole ihan hyvä. Kun ei tule ainakaan lunta, Tapio Helminen pohtii.

– Kaiken lisäksi meillä kun on tuo uppopallotausta, niin kosteat olosuhteethan ovat suorastaan meidän puolella.

Tervajärven Ilves oli pelipäivänä liikkeellä selvin sävelin.

– Otetaan urheilu urheiluna. Tankkaus suoritetaan sitten iltapainotteisesti. Meillä on savusauna parhaillaan lämpiämässä. Ainakaan vielä ei Kuhmalahden VPK ole lähtenyt saunan suuntaan, joten iltakin vaikuttaa ihan lupaavalta, joukkueen jäsenet iloitsivat.

Pallon perässä painalsi monen ikäistä pelaajaa.