Kotiseutuliitto palkitsi Lasten perinnepäivän

Eila Lempinen perehdytti lapsia pyykinpesun saloihin Syrjäsen tilalla järjestetyssä Lasten perinnepäivässä kesällä 2012. Kuva: Jouni Lehtonen

Muun muassa Vuolijoella ja Vihavuodessa järjestetyt Lasten perinnepäivät saivat kunniamaininnan, kun Suomen Kotiseutuliitto palkitsi Vuoden kotiseututekoja valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä.

Hauho-Seuran järjestämässä Lasten perinnepäivässä pääsee aistimaan elävää maalaiselämää ja entisaikaa museoesineiden ja -rakennusten kautta. Kotiseutuliiton kunniamaininnan vastaanottivat perinnepäivän puuhaihmiset Pirkko Nurminen ja Jorma Paavolainen.

Kotiseutuyhdistys on järjestänyt Lasten perinnepäiviä neljänä vuonna. Tapahtuma on kerännyt vuosittain pari sataa osallistujaa, lapsia vanhempineen ja isovanhempineen.

Perinnepäivä kiertää vuorovuosin eri puolilla Hauhoa. Kotkon ulkomuseoalueen lisäksi se on järjestetty Vihavuoden myllymuseolla, Vuolijoella ja Ritva Syrjäsen emännöimällä tilalla, joka täyttää kaikki perinteisen maalaismummolan kriteerit: iso pihamaa, punainen tupa ja perinteiset piharakennukset aitta, navetta, sauna ja riihi keskellä hyvin hoidettua hyötypuutarhaa luovat puitteet tapahtumalle, jossa lapset saavat kiireettömästi tutustua entisajan töihin ja elämänmenoon.

Lasten perinnepäivän ohjelmaan kuuluvat pihaleikit, kuten ”Viimeinen pari uunista ulos”. Kuva: Jouni Lehtonen

Päivän ohjelma koostuu erilaisista työkokeiluista, leikistä, musiikista, saduista, ”pienestä yksinkertaisesta väsäämisestä”, kuten päivän esittelytekstissä kerrotaan. Lasten perinnepäivään on vapaa pääsy eikä siellä myydä mitään, sillä Hauho-Seura halunnut tehdä siitä kiireettömyyden päivän: tarjota lapsille ja perheille hetken, jolloin ei tarvita rahaa, aikataulutusta, eikä sisäänpääsyranneketta.

– Monipuolisuudessaan ja käden taitojen korostamisessaan Lasten perinnepäivä on oiva esimerkki arvostettavasta kotiseututeosta”, valintaraadin puheenjohtaja Pia Puntanen toteaa.