Hyvin lähellä ihmistä

Hammaslääkäri Taina Regina vastaanottoapulaisensa Laura Halosen kanssa.

– Harvassa työssä olet näin lähellä ihmistä, sanoo hammaslääkäri Taina Regina.

Hammaslääkäri, hammashoitaja ja potilas joutuvat todellakin keskenään lähikosketukseen, kun kahden kädet ovat kolmannen suussa.  Hoidettava ei näe, mitä tehdään, eikä pysty kysymään mitään. Harvassa ovat ne potilaat, joiden mielestä tilanne on miellyttävä.

Taina Regina on äskettäin avannut vastaanoton Pälkäneellä Raimo Kosken entisissä tiloissa. Hän tietää, että hyvä hammaslääkäri osaa olla hienotunteinen ja ottaa huomioon potilaansa tarpeet.

– Haluan olla sellainen hammaslääkäri, jota kenenkään ei tarvitse pelätä. Kaikki hoidetaan yhtä hyvin, kuka tahansa tuleekin vastaanotolle, hän sanoo.

Hän sanoo, että periaatteena on, että asioita ei tehdä näön vuoksi, vaan jotta potilaalla olisi hyvä olla. Jokainen otetaan vastaan yksilönä, pelkoineen päivineen.

Ura omalla vastaanotolla

Taina Reginalla on ollut vuodesta 2007 oma vastaanotto Hämeenlinnassa.  Hän on aloittanut työt Pälkäneellä heinäkuussa vastaanottoapulaistensa Laura Halosen ja Veera Humalajärvi-Hurmeenkanssa. Jatkossa hän aikoo työskennellä kaksi päivää viikossa Pälkäneellä ja kolme Hämeenlinnassa.

Haluan olla hammaslääkäri, jota kenenkään ei tarvitse pelätä…

Hän sanoo viihtyvänsä omalla vastaanotollaan mieluummin kuin esimerkiksi lääkärikeskuksessa.

– Olen niin tottunut tähän. Siitä saakka kun 20 vuotta sitten valmistuin, olen koko ajan ollut yksityishammaslääkärinä. Silloin 1990-luvulla oli juuri pahin laman aika, eikä terveyskeskuspaikkoja ollut kerta kaikkiaan saatavissa, hän kertoo.

Entisen Nordea-pankin talon yläkerrassa oli 20 vuotta hammaslääkäri Raimo Kosken vastaanotto. Taina Regina kiinnostui Pälkäneellä myynnissä olevasta vastaanotosta jo viime joulun aikoihin, mutta silloin asia hukkui muihin kiireisiin. Kun vastaanotto oli vielä kesällä myymättä, hän päätti lähteä katsomaan.

– Ajattelin, että voisin ehkä ostaa joitakin välineitä omalle vastaanotolleni. Mutta kun näin tämän paikan, ja löytyi ihan valmis vastaanotto, päätin ostaa sen kokonaan. Pidän tästä seudusta, ja sen perusteella, mitä olen ehtinyt jo Pälkäneellä tehdä töitä, täällä on oikein mukavaa, hän kertoo.

Taina Regina sanoo olevansa sosiaalinen ihminen ja viihtyvänsä asiakkaiden parissa.

– Olen sellainen, että tykkään jutella ja kuunnella muita. Vastapainoksi viihdyn vapaa-aikanani hiljaisella maaseudulla ja luonnon parissa. Olen liikkunut maailmalla niin paljon, että nyt nautin rauhasta, hän kertoo.

 

Apua, ei moitteita

… ja pyrin antamaan mahdollisimman monipuolista hoitoa, kertoo hammaslääkäri Taina Regina.

Taina Regina on monipuolinen hammaslääkäri. Hän hallitsee muun muassa hammaskirurgian ja anestesiahoidot. Se on potilaiden etu, sillä mitä

monialaisempi osaaja on, sitä harvemmin tarvitsee lähettää potilaita erikoishammaslääkärille, ja hoitosuhde oman hammaslääkärin kanssa voi jatkua pitkään.

– Muutenkin, jos löytää hyvän hammaslääkärin, sitä ei kannata vaihtaa. Kun sama hammaslääkäri hoitaa potilasta pitkään, hän tuntee valmiiksi aikaisemmat vaiheet, Regina huomauttaa.

Hän on hoitanut paljon pelkopotilaita. Hän toteaa, että hammaslääkäripelon taustalla on usein pelko siitä, että vastaanotolla moititaan huonosta hammashoidosta.

– Me emme ole syyllistämässä vaan auttamassa ihmisiä. Tiedämme, että hoidon laiminlyömiseen on monia syitä. Joillakin ihmisillä on sellainen elämäntilanne, että oma itse jää taustalle. Silloin myös hampaat jäävät helposti hoitamatta. Tärkeintä on, että ei lähdetä tuomitsemaan ketään, että miten sinä olet nämä näin jättänyt, vaan autetaan ulos pahasta tilanteesta, hän sanoo.

Hän muistuttaa, että hampaiden kunto on osa ihmisen kokonaisterveydentilaa. Se taas vaikuttaa koko elämän laatuun. Siksi hampaiden omahoito on yhtä tärkeää kuin muunkin terveyden.

– Hammaslääkäri korjaa sen mikä on mennyt rikki, mutta potilas itse ylläpitää hampaiden kuntoa. Teemme yhteistyötä, ja hammaslääkäriltä saa opastusta, Taina Regina muistuttaa.