Vieras ohjaaja antaa paljon kotiseuralle

Aitoon Taekwon-do ry:n Eija Forsström, Jan Salmi ja Henna Salmi ovat lajissa siinä vaiheessa, että alkavat syksyllä ohjata treenejä.

– Taekwondoon kuuluu, että kun menet lajissa eteenpäin, alat itsekin valmentaa. Yleensä valmentaminen alkaa sinisen tai punaisen vyön kohdalla, Forsström kertoo.

Forsström sanoo olevansa valmentamisessa täysi noviisi. Sen sijaan Jan Salmella on kokemusta koripallon valmentamisesta.

– Uskon, että siitä on apua, vaikka kyseessä onkin aivan toinen laji. Valmentamisessa on monia asioita, jotka pätevät lajiin kuin lajiin.

Ensimmäiset treenit vedetään lasten parissa. Henna Salmen mukaan tarinan tuominen treeneihin auttaa lapsia jaksamaan.

– Jos alkulämpässä ohjeistat lapsia hyppimään paikoillaan, väsyy moni alta aikayksikön. Mutta kun sanot että hei, nyt ollaan superpalloja, lapset jaksavat paljon paremmin.

Aloittelevat ohjaajat ottivat viikonloppuna osaa Luopioisissa järjestettyyn taekwondo-leiriin, jonne saapui alan harrastajia Aitoon lisäksi Helsingistä, Tampereelta ja Espoosta.

 

Murskaus on taitolaji

Lauantain leiripäivässä keskityttiin perusharjoitteluun, asentoihin ja liikkumiseen sekä näihin liittyviin lyönteihin, potkuihin ja torjuntoihin. Sunnuntaina puolestaan vuorossa oli otteluteema.

Taekwondon kolmatta osa-aluetta, murskausta, ei tällä leirillä treenattu.

– Teemme harjoitteita, jotka sopivat kaikille ikään ja vyöarvoon katsomatta. Murskaaminen ei sovi nuoremmille, koska lasten nivelet ja luusto eivät ole vielä tarpeeksi vahvoja, Aitoon Taekwon-don Kalle Jauhonmaa (2.dan) kertoo.

Jauhonmaa esittelee omia rystysiään, joihin murskaaminen on jättänyt jälkensä.

– Ei näillä käsillä enää pianoa soitettaisi, mies naurahtaa.

Aitoon taekwondoseurassa murskaaminen ei ylipäänsäkään ole keskeisessä asemassa. Murskausharjoituksia teetetään harrastajilla silloin tällöin, mutta ei suinkaan esimerkiksi viikoittain.

Taistelulajeja mystifioivia elokuvia seuraava voisi kuvitella, että murskaaminen onnistuu silkkojen henkisten kykyjen turvin. Näet edessäsi olevan tiilen tai puun jo valmiiksi pirstoutuneena, ja jo seuraavassa hetkessä se makaa rikkonaisena jalkojesi juuressa.

– Kyllä taekwondoa taitamaton voi tahtotilalla kerran murskata laudan, mutta sen jälkeen rystyset on kyllä aika huonossa kunnossa. En suosittele, Jauhonmaa toteaa.

 

Sama tekniikka kaikkialla

Lauantain treenejä veti Lasse Kuusisto Tampereen Taekwon-Do clubilta.

Jauhonmaan mukaan vieraiden seurojen ohjaajilta saadut opit ovat kotiseuralle äärimmäisen tärkeitä.

– Lajin tekniikoiden pitäisi olla samanlaisia, treenaat sitten missä tahansa päin Suomea, tai Suomen rajojen ulkopuolella.

Lleireille ei tulla kilpailuasenteella.

– Täällä ei vilkuilla sivulle, että noi lyö noin lujaa, mutta meilläpä lyödään vielä lujempaa. Kilpailut on sitten asia erikseen.

Aitoossa lajin harrastajia on tällä hetkellä viitisenkymmentä.

– Kesä- ja joulutauon jälkeen on yleistä, että harrastajia tippuu pois. Vyöarvojen kasvaessa lajiin sitoutuminen kuitenkin onneksi kasvaa ja vakiintuu.