Oma keho tutuksi

Ei uskoisi, että Rauhalahden pihapiirissä sijaitseva Method Putkisto –treenisali oli vielä kaksi vuotta sitten hiehojen asuttama. Matti Rauhalahti remontoi tilaa vuoden verran, vasikkakarsinat ja lantakourut ovat muisto vain. Vaaleansävyinen sisustus, pehmeät valot ja kauniit vanhat huonekalut tekevät paikasta miellyttävän astua sisään.

– Halusin salille tasapainoisen ja rauhallisen tunnelman. Kyllähän esimerkiksi oranssi seinä voisi piristää, mutta ohjaamiini lajeihin tällainen tunnelma sopii paremmin, Pia Rauhalahti selittää.

Salilla juhlittiin viikko sitten avajaisia yli sadan juhlijan voimin.

– Toivomme, että jos jotakin haluavat tuoda, niin valkoisen kynttilän. Nyt onkin sitten mitä polttaa tunneilla, Rauhalahti hymyilee katsellessaan kynttilöiden täyttämää vanhaa pöytää.

 

77 neliömetrin suuruiselle salille mahtuu 12 treenaajaa.

Ryhtiä ja liikkuvuutta

Fysioterapeutti ja entinen kilpahiihtäjä hakeutui Method Putkisto -ohjaajakoulutukseen vuonna 2006.

– Ihastuin alun perin valtavasti lajin tapaan hoitaa kehoa kokonaisvaltaisesti.  Sen avaavien ja venyttävien liikkeiden kautta oma keho tulee tutuksi ja koko kehon käyttö muuttuu tietoisemmaksi. Method Putkiston opit eivät jää vain salille, vaan niiden päämääränä on siirtyä arkeen.

Niin ikään Pilates kuin Method Putkistokin vahvistavat ryhtiä ylläpitäviä lihaksia ja pidentävät kireitä ja jännittyneitä lihaksia.

– Itselläni on haastava kroppa. Aliliikkuvuuden vuoksi minun on tehtävä jatkuvasti hommia, että niveleni säilyttäisivät optimaalisen liikeratansa.

Method Putkiston oppeja Rauhalahti hyödyntää myös salilla järjestettävillä teemakursseilla. Kursseja järjestetään muun muassa sauvakävelystä ja maastohiihdosta.

– Esimerkiksi sauvakävelyssä on erittäin tärkeää askeltaa oikein, ottaa oikean mittaisia askeleita ja käyttää sauvoja niin, etteivät ne rasita niska- ja hartiaseutua, Rauhalahti toteaa.

Oma kurssi  miehille

Ja tietenkin, lajissa kuin lajissa, lisäkoulutuksesta ja tietojen jatkuvasta päivittämisestä ei ole haittaa – paraikaa Rauhalahti käykin MP- Kasvoklinikkakoulutusta.

– Kurssi opettaa kasvojen alueen käyttöä ja parantaa lihastasapainoa.  Moni jännittää kasvojaan, ja esimerkiksi purentaongelmia on paljon. Kasvoklinikalla oppii rentouttamaan kasvonsa, parantamaan ilmaisukykyä ja ilmeet muuttuu luontevimmiksi, Rauhalahti kertoo.

Rauhalahti tietää, että miesten korviin Pilates ja Method Putkisto saattavat kuulostaa ”epäilyttäviltä”.

– Siksi järjestän sekaryhmien lisäksi erikseen kurssin miehille. Kurssille mahtuu vielä väkeä, vaikkakin porukkaa on jo sen verran että kurssi saadaan alkamaan.

Lokakuun lopussa salilla koetaan myös erityisen hieno hetki, kun Method Putkiston perustaja Marja Putkisto saapuu Rauhalahden salille ohjaamaan Method Putkiston lantio – ja kasvotunnit.