Wendeliniä Pälkäneen pääkirjastolla

Tiina Kankila kyllä tiesi, että hänen miehensä isän kotitalon vintillä olisi Kotiliesiä, joiden kannet kuvataiteilija Martta Wendelinin on kuvittanut. Mutta sitä hän ei osannut aavistaa, kuinka paljon ja kuinka hyvässä kunnossa ne olisivat.

– Kaikki löytämämme lehdet oli säilytetty pahvikoteloissa. Osa lehdistä näytti siltä kuin niihin ei olisi lainkaan koskettu. Ennen vanhaan lehtiä kohdeltiin paljon hienovaraisemmin kuin nykyään, vaikka niitä varmasti luettiin useaan kertaan.

Koska Kankila tietää, että Wendelinin teokset ovat suuressa suosiossa, halusi hän asettaa ne kaikkien ihasteltaviksi. Sopiva paikka löytyi Pälkäneen pääkirjasto Arkista, jossa Kankila itsekin työskentelee.

– Emme kuitenkaan raski luopua näistä lehdistä. Niin kauniita ne ovat, Kankila sanoo.

Herttaisuudesta sota-aikaan

Aulakaapissa esillä olevien vuosien 1936 ja 1938 Kotiliesien kannet edustavat herttaista ja ihannoivaa linjaa. Kuvissa lapset ovat suloisia; he puuhastelevat kaikkea mukavaa, laskevat kelkalla, keinuvat ja kantavat pajunkissoja.

– Kuvista kuitenkin huomaa, että vaikka niiden henki on yhteneväinen, on Wendelinin kynänjälki kansissa erilainen, Kankila toteaa.

Lokakuussa Kankila vaihtaa aulakaappiin vuosien 1939–1945 Kotiliesiä.

– Sota-ajan kuvissa tunnelma muuttuu aivan toisenlaiseksi. Lapset tekevät aikuisten hommia, eikä kepeästä elämän ilmapiiristä ole enää tietoakaan.


 

 

 

Esteri Kopperoisen Paratiisin portilla.