Pitkä pimeä kausi ottaa mielen ja kropan päälle

Urheiluhierojaksi valmistunut laitikkalalainen Jani Makkonen vietti osan kesästään Ranskassa puolisonsa sukulaisten luona. Enemmän kuin tutuiksi kävivät suomalaisen ja ranskalaisen elämäntavan ja mielenlaadun eroavaisuudet.

– Koska minun tiedettiin olevan hieroja, minulta kysyttiin neuvoja erilaisiin kremppoihin. Varsin mielenkiintoista oli havaita, että Ranskassa kärsitään pääasiassa työperäisestä stressistä, joka sitten heijastuu kroppaan. Suomessa sen sijaan eletään suurin osa vuotta pimeydessä ja kylmyydessä. Ympäristöolosuhteet aiheuttavat masennusta, mikä puolestaan näkyy kropan kunnossa, Makkonen kertoo.

Makkonen uskoo, että jos Suomessa olisi aurinkoa ja lämmintä suurimman osan vuotta, emme kärsisi niin paljon niska- ja hartiaseudun ongelmista.

– Ja sitten vielä kun tunnettaisiin siestan käsite, niin kaikki ongelmamme katoaisivat, Makkonen nauraa.

 

Anatomian siirtäminen käytäntöön

Makkonen valmistui hiljan urheiluhierojaksi Tampereen urheiluhierojakoulusta. Tutuiksi tulivat ihmiskehon lukuisat lihakset; mikä on minkäkin lihaksen tehtävä ja miten mikin lihas hermottuu.

– Anatomian siirtäminen käytäntöön on taitolaji. Uskon, että juuri siinä asiassa erotellaan hyvät ja huonot hierojat toisistaan.

Anatomian tunteva esimerkiksi tietää, että yhden paikan kipu voi toisinaan johtua aivan jonkun toisen paikan ongelmista. Erään kerran Makkonen hoiti pitkän matkan juoksijaa, jonka lapaa alkoi pistää muutaman kilometrin juoksemisen jälkeen.

– Lavan hoitamisella en kuitenkaan saanut aikaiseksi tuloksia, ja ongelma jatkui. Lopulta ongelman alkusyyksi paljastuivat jalkapöydän kireydet. Jalkapöytää hoitamalla lavan ongelmat parantuivat kokonaan.

 

Kosketus toi itkun

Koulussa Makkoselle tuli myös selväksi, että keho on ihmisen tunne-elämän peili.  Ihmiskehoon kertyy elämän aikana niin kutsuttuja tunnelukkoja, jotka reagoivat herkästi kosketukseen.

– Minuakin hieroi yksi kaveri, joka sanoi, että hän saa tarvittaessa minut itkemään. En uskonut häntä. Kului puoli tuntia, ja itkin kuin pieni lapsi, Makkonen naurahtaa ja lisää, että onneksi itku oli helpottavaa ja puhdistavaa itkua.

Ennen hierontaa Makkonen kyselee hierottavansa kuulumiset. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että koko elämä pitäisi latoa hierojan nähtäville.

– Tosin olen huomannut, että ihmisen kuulluksi ja kosketetuksi tulemisen tarve on valtava. Välillä tuntuu, että varsinkin monet vanhemmat ihmiset tulevat hierottavaksi ihan siitä syystä, että pääsevät juttelemaan jollekulle huolistaan ja murheistaan.

 

Töissä SM-liigassa

Opiskeluun kuului myös työharjoittelua. Makkonen työharjoitteli muun muassa Ilveksen ja Tappaman SM-liigajoukkueissa ja Kangasalan lentopallojoukkueen naisten mestaruusliigassa.

– Siitä on ollut jo puhetta, että jäisin vapaaehtoiseksi LP:lle. Myös jääkiekon liigajunnuille olen vähän lupaillut, että kävisin kerran viikossa heitä hieromassa. Kaverit treenaavat ja käyvät koulua, eli hommia riittää. Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että tuon ikäinen kaveri pysyy kunnossa.

 

Suunnitteilla liikkuva klinikka

Makkosen hierontapiste sijaitsee Onkkaalassa Osuuspankin vieressä. Hän on kuitenkin jo pitkään tiennyt haluavansa perustaa niin kutsutun ”liikkuvan klinikan”, eli hierontabussin, jossa olisi tilat kahdelle hierojalle.

– Pälkäneellä on paljon syrjäseutuja, joissa on huonot kulkuyhteydet. Uskon, että tällaiselle palvelulle on tarvetta. Syrjäseuduilla asuu paljon vanhempia ihmisiä, joille kotoa pois lähteminen on hankalaa.