Lääkemuistuttaja hälyttää äänellä ja valolla

Paljon on elämä apteekeissa muuttunut vuodesta 1991, jolloin Kuhmalahden sivuapteekin hoitaja Liisa Alanko valmistui farmaseutiksi.

– Ensimmäiset tietokoneet ilmestyivät opiskeluaikoinani, ja töissä kaikki tarvittavat laskutoimitukset tehtiin käsin. Tekniikka on niistä ajoista kehittynyt niin hurjasti, ettei sitä oikein tajua, Alanko toteaa.

Viime vuosina muutoksia maaseudun apteekkitoimintaan ovat tuoneet myös karjatilojen lakkaamiset. Tuotantoeläinlääkkeitä Kuhmalahden sivuapteekin valikoimissa ei tästä syystä juuri enää löydy.

– Yksi suuri muutos on, että lääkkeiden käyttäjäkunta on paljon terveempää kuin ennen. Esimerkiksi vaikeita sydänvaivoja on vähemmän, Alanko kertoo.

 

Lääkkeenoton muistutuspalvelu on käytössä myös Sahalahdella.

Apteekkari neuvoo

Apteekki on lisännyt vuosien varrella myös palvelutarjontaansa. Näistä esimerkkeinä lääkkeiden verkkokauppa, tupakanvieroituspalvelu, terveyskontrollipalvelu, koneellinen annosjakelu sekä sähköinen resepti.

Uusin keksintö on Apteekkariliiton kehittämä lääkkeenoton muistutuspalvelu, joka auttaa lääkkeen käyttäjää ottamaan lääkkeen ajallaan. Lisäksi se kertoo, mitä lääkettä ottaessa on huomioitava.

Alanko esittelee muistuttajaa, joka näyttää kokonsa ja ulkonäkönsä puolesta muistitikkua. Tiedot lääkkeenottoajankohdasta kirjataan siihen apteekin tietokoneelle ladatun ohjelman kautta.

– Kun on aika ottaa lääkkeet, lääkemuistuttaja hälyttää äänimerkillä ja valolla, minkä jälkeen käyttäjä kuittaa muistutuksen yksinkertaisesti painamalla laitetta.

Käyttäjä voi asentaa itsekin laitteeseen lääkkeenottoajankohdat, mutta tällöin farmaseutin neuvot jäävät saamatta.

– Mielestäni palvelun hyöty on juuri siinä, että sen kautta tulee keskusteltua asiakkaan kanssa hänen lääkityksensä ylipäänsä.

 

Apteekki terveyskioskina

Pienessä sivuapteekissa asiakkaat tulevat tutuiksi. Kun eräs rouva hakee apteekista voidetta, mutta voiteen nimi ei muistu heti mieleen, kantaa Alanko jo seuraavassa hetkessä tiskille oikeaa rasvapurkkia.

Alanko kertoo miettineensä viime aikoina paljon kotikylänsä palveluita, ja niiden olemassaolon vaikutuksia paikkakuntalaisten elämään.

– On pakko ottaa sekin vaihtoehto huomioon, että terveyspalvelut saattavat supistua oleellisesti. Sen vuoksi opiskelenkin paraikaa työn ohella lähihoitajaksi. Haluaisin kyetä palvelemaan asiakkaita mahdollisimman monipuolisesti.

Alanko pohtii, voisivatko pienet apteekit tulevaisuudessa toimia jonkinlaisina terveyskioskeina, jossa hoidettaisiin pienimuotoiset testaukset, kontrollit, haavanhoidot ja tikinpoistot.

– Kyllä nuoret pärjäävät ja pystyvät liikkumaan, mutta vanhemmilla se on aivan toinen juttu. Ja vanhempia näillä pienillä paikkakunnilla riittää.

 

Johanna Salimäki.