Helpollakin koiralla voi olla hankala turkki

Rautajärveläinen koiratrimmaaja Eeva Seise tekee myös kotikäyntejä. – Esimerkiksi jotkut koirat kärsivät niin pahasta autostressistä, ettei niitä voi kuljettaa minnekään.

Tuleeko sinulle koiran trimmaamisesta mieleen villakoira, jonka vartalon takaosa on ajeltu, ja jonka jokaisessa tassussa on villavat pallot?

– Monilla ihmisillä on yhä se käsitys, että koira trimmataan vain ulkonäkösyistä, rautajärveläinen koiratrimmaaja Eeva Seise sanoo. – Mutta esimerkiksi villakoira on trimmattava jo siksi, että se voisi hyvin. Pohjavillaisten koirien turkki vaatii pohjavillanpoiston, sillä muuten pohjavilla huopaantuu. Huopaantunut turkki puolestaan altistaa koiran ihon ihotulehduksille ja lämpöhalvaukselle. Lisäksi huopaantunut turkki kiristää, Seise jatkaa.

Vuosien varrella Seise on törmännyt Tampereen Vuorentaustassa sijaitsevassa koiratrimmaamossaan koiriin, joiden turkki on niin huonossa kunnossa, että se on ajeltava kokonaan pois.

– Moni koira masentuu, kun turkki viedään pois. Ja jos kodissa on enemmän kuin yksi koira, saattavat muut alkaa hylkiä turkitonta koiraa.

Toisaalta Seise on myös nähnyt koiria, jotka piristyvät silmissä, kun painava ja kiristävä turkki ajetaan pois.

– On eläinsuojelurikos päästää koiran turkki sellaisen kuntoon, että se aiheuttaa koiralle kipua.

Eeva Seisen jokaisessa manttelissa on vuori. – Esimerkiksi vuoreton sadetakki tuntuisi ikävältä koiran päällä, Seise sanoo.

Turkin peseminen tärkeää

Seise on itseoppinut trimmaaja.

– Opiskelin homman seitsemän vuotta sitten, kun minulle tuli kaksi kääpiövillakoiraa. Aivan heti en sitä hommaa oppinut. Ja se näkyi koirien ulkomuodossa, Seise nauraa.

Eri koirarotujen kohdalla trimmaaminen tarkoittaa eri asioita. Esimerkiksi karkeakarvaiset koirat, kuten vaikkapa snautserit ja borderterrierit, nypitään.

– Karvan pitää olla tarpeeksi kypsää, jotta sen voi nyppiä. Oikean mittaisen turkin nyppiminen ei satu koiraan. Väärään aikaan nyppiminen voi myös vahingoittaa turkkia.

Eroja on myös siinä, kuinka usein trimmaaminen tehdään. Siinä kun esimerkiksi estrellanvuoristokoirat, bernhardilaiset ja abruzzeset pitäisi trimmata pari kertaa vuodessa, tulee villakoirat trimmata jopa kuuden viikon välein.

Trimmaamisen lisäksi koiran turkin puhtaana pitäminen on tärkeää. Eeva Seise suosittelee vaativaturkkista koiraa pestäväksi pari kertaa kuussa – kasvattajat saattavat tosin suositella pesua jopa kerran viikossa.

– On aivan turha trimmata tai harjata koiraa, jonka turkki on likainen. Likainen turkki katkeilee ja kuluu helposti puhki. Myös pesu- ja hoitoaineiden valintaan kannattaa perehtyä.

 

Coton de tulear on todellinen muotirotu. On kuitenkin ihmisiä, jotka eivät tiedosta että cottonin turkki vaatii hoitoa.

Valkoinen lelumainen pallero

Osa koiratrimmaajista haluaa tehdä työnsä yksin. Seiselle puolestaan sopii hyvin, että asiakas jää prosessin ajaksi trimmaamoon.

– Jotkut jäävät paikanpäälle, koska haluavat oppia trimmaamisen salat. Tosin yhden leikkauskerran nähtyään moni päättää jättää homman ammattilaisten käsiin.

Seisen mukaan on ikävä tosiasia, että ihmiset ostavat koiria perehtymättä niiden rodullisiin ominaisuuksiin.

– On paljon ihmisiä, jotka hankkivat tietynrotuisen koiran nähtyään sen kerran pari jossakin. Ja vasta kun koira on kotona, aletaan miettiä minkälainen koira sitä tuli hankittua.

Nimenomaan turkki on asia, mitä ei koiraa hankkiessa osata ottaa huomioon.

– Cottonit (coton de tulear) ja westie (valkoinen länsiylämaanterrieri) ovat hyvä esimerkki siitä, kun ihminen haluaa kivannäköisen koiran ajattelematta mitä sen hoitaminen vaatii. Cotton on ihana valkoinen lelumainen pallo, jonka ulkonäkö todella hurmaa. Mutta sen ulkonäön – ja hyvinvoinnin – ylläpitäminen vaatii turkin hoitamista.

Seisen mukaan koira kannattaa totuttaa jo pennusta turkinhoitoon.  Useimpien kasvattajien sivuilta löytyy turkinhoidosta yksityiskohtaista tietoa.

 

Katso lisää Seisen koiratrimmaamosta: http://www.seisenkoiratrimmaus.fi