Aika panna kukkasipulit maahan

Kansallista kukkasipulipäivää vietettiin viime viikolla 18. kertaa. Kauppapuutarhaliitto lahjoitti tänä vuonna yli 70 päiväkodille ja koululle kukkasipuleita istutettavaksi oman rakennuksen pihapiiriin.

Päiväkodit ja koulut järjestävät talkoot itsenäisesti. Usein teema on laajentunut kokonaisvaltaiseksi puutarha- ja siivouspäiväksi. Lapsille annetaan samalla käytännön kautta luonto-opetusta. Näin lapsille voidaan opettaa luonnon kiertokulkua, ja monet lapset saavatkin ensikosketuksen kukkasipuleiden istuttamiseen päiväkodissa tai koulussa.

 

Aapo Kivimäki ja Eemil Kustila istuttivat tulppaaneita omenapuiden juurelle.

Jos kukat eivät kasva?

Pikkolan koululla opettaja Riikka Kyllönen oli keksinyt järjestää kukkasipulipäivän 8-luokkalaisten kemian tunnin oheen.

– Sitä voisi luulla, ettei kukilla ole mitään tekemistä kemian kanssa. Mutta miten on, keksiikö kukaan, miten kemia ja kukkasipulien istuttaminen liittyvät toisiinsa?  Kyllönen kysyi oppilailta.

Ja kyllä oppilaat keksivät. Vastaus liittyy maaperään. Jos kukat eivät keväällä lähde kasvamaan, saattaa vika olla maaperän pH-pitoisuudessa. Sitä varten oppilaat saivat tehtäväkseen ottaa maasta näytteitä. Myöhemmin näytteet testattaisiin puutarhaliikkeistä saatavien pH-paperien ja pH-mittareiden avulla.

Puutarhaliitto lähetti Pikkolan koululle yli 200 narsissia ja tulppaania. Niistä oppilaat tekivät ryhmiä pensaiden ja omenapuiden ympärille.

– Meillä on komea pihapiiri täällä. ajattelin, että vielä komeammaksi se tulisi kun saisimme tänne keväällä kunnon väriloiston, Kyllönen sanoi.