Jos Kostialla on tilaa, miksi osa oppilaista on VPK:n talolla?

Pikkukoulujen lopetuskeskustelu käy taas kuumana, minullakin on asiaa. Koitan välttää tunteellista ”vinkumista” ja keskittyä faktoihin ja olennaisiin kysymyksiin.

Oletetaan että kuntamme päättäjät suuressa viisaudessaan lopettavat Epaalan koulun ja Laitikkalan. Laitikkalan 1-4 luokat siirtyvät Harhalaan a 5-6 luokat Kostialle. Epaalasta siirtyvät kaikki Kostiaan, näinhän oli käsittääkseni suunnitelmassa? Mihin nämä kaikki yli 40 lasta mahtuvat? Kostialla on tilaa. Niinkö?

Jos Kostialla on tilaa, miksi koululle on vuokrattu VPK:n tilat? Miksi ensimmäiset oppilaat ruokailevat kello 10 aamulla, vaikka osa on iltapäiväkerhossa kello 16 asti? Kuulostaa ihmeelliseltä. Miksi koteihin on tullut kirjeet antaa kevyempää aamupalaa oppilaille koska joutuvat syömään niin aikaisin? Onko tämä lapsillemme hyväksi? Onko tämä siitä syystä että sitä tilaa on niin hyvin? Ei kuulosta siltä.

Kostian koulun lasten vanhemmat, tämä koskettaa meitä kaikkia, mitä tapahtuu luokkien koolle kun 40 lasta tulee lisää jo olemassa olevien lisäksi? Kun maassamme jo monissa paikoissa pyritään luokkakokojen pienentämiseen, on mielestäni tämä oman kuntamme suunta väärä. Tahdon vastauksia seuraaviin kysymyksiin Kostian koulun rehtori:

–          Jos tilaa on niin hyvin miksi VPK:n tilat on vuokrattu?

–          Jos tilaa on niin hyvin miksi moiset ruokailujärjestelyt ja kirjeet koteihin, ovatko ne mielestäsi asianmukaiset lapsia ja jaksamistaan ajatellen? (Jos lapsi lähtee kouluun kello 9 ja jo kymmeneltä pitää mättää perunaa ja kastiketta, kai sen jotenkin alas saa jos ei syö aamiaista).

–          Miksi päättäjät kävivät tutustumassa Kostian tiloihin illalla ja tyhjillään? Olisiko päivällä oppilaiden ollessa paikalla saanut realistisemman kuvan?

–          Onko asia käsitelty opettajien kesken ja ovatko he innoissaan uusista tulijoista?

–          Kuinka toteutuu opetus suurissa luokissa kun oppilasaines on niin eritasoista?

Toivoisin kuntamme päättäjien vastaavan myös julkisesti:

–          Mihin kyläkoulujen lapset sijoitetaan?

–          Mistä se säästö syntyy?

–          Miksi esimerkiksi Salmentaan lapset kuljetetaan Epaalan ohi Kostialle jossa uskoakseni jo muutenkin on tilanpuutetta. Miksei heitä laiteta Epaalaan paineen poistamiseksi Kostialta ja lasten parhaaksi, lyhenisi pienten koulupäivä oleellisesti.

–          Onko kyläkoulujen tiloihin perehdytty ja niiden mahdollinen kapasiteetti mitattu?

–          Miksi kunnassamme on kolme kirjastoa? Tulisiko sieltä säästöä? Valkeakoskellakin on vain yksi kirjasto.

–          Eikö pitäisi keskittyä peruspalveluihin?

Aika nopeasti unohtui vaalipuheittenne lupaukset. Unohtuuko nyt kuinka suuri ”myyntivaltti” pienet kyläkoulut ovat kunnallemme ja voisivat olla paljon enemmänkin jos asialle omistauduttaisiin? Voimaa ja viisautta päätökseenne jonka nyt joudutte tekemään vaillinaisin aineistoin ja todella kiireessä. Kuunnelkaa sydäntänne ja järkeänne, unohtakaa puoluekuri ja olkaa niin kuin me äänestäjät luotamme teidän olevan – IHMISIÄ!

 

Huolestunut veronmaksaja ja pienen koululaisen äiti