Talviuinti: Harrastajat lämmittävät itse saunan, maksu uhkaa silti nousta uimahallin hintoihin

Hinnankorotus tyrmistytti Kuhmalahden talviuimarit

Kuhmalahtelaiset Anja Mutanen-Järvinen, Leena Kortelahti ja Marjo Paavola esittelivät avantouinnin autuutta Siuronsalmen saunalla yhdeksän vuotta sitten.

Kuhmalahdella selvitetään parhaillaan, löytyykö paikkakunnalta vastuuhenkilöä tai -yhdistystä, joka uskaltaisi ottaa vastuulleen talviuinnin järjestämisen.

Talviuimarit käyvät avannossa torstaisin Siuronsalmen kunnansaunalla. Kuhmalahden aikaan kunta hoiti saunan lämmittämisen, mutta viime vuonna avantouimarit ottivat saunamajurin tehtävät hoidettavakseen.

– Lämmitysvuorossa oleva tulee paikalle kolmen maissa, jotta ensimmäiset pääsevät löylyyn viiden aikoihin, Esa Lappalainen kertoo.

Vastuuvuorolle kertyy mittaa viitisen tuntia, sillä ovet suljetaan kahdeksan maissa, kun viimeiset uimarit lähtevät kotiin. Lappalainen laskee, että talven kolmenkymmenen uintikerran aikana harrastajat tekevät lämmitystalkoita yhteensä 150 tuntia.

Talviuimarit olivat varautuneet tänäkin vuonna lämmitystalkoisiin, mutteivät hinnan korotukseen. Kunnan uudistettujen taksojen mukaan talviuimareiden pitäisi maksaa 105,40 euroa uintikerralta.

Esa Lappalainen pitää hinnankorotusta kohtuuttomana. Hänen mielestään kuntalaisia ei kohdella tasa-arvoisesti, sillä Vesaniemessä kunta hoitaa lämmittämisen, ja talviuimareilta kerätään 15 euron maksua koko talvikaudelta tai neljän euron kertamaksua.

Kuhmalahdella 20 euron kausimaksu on tähän saakka laskutettu erikseen sekä syksyltä että keväältä. Vuokrankorotuksen jälkeen 40 euroa uimarilta ei riitä.

– Kaikkiaan listoille kertyi viime vuonna 40 nimeä. Yleensä uimareita oli parikymmentä, mutta joinain iltoina kävijöitä oli vain kymmenkunta, Lappalainen sanoo.

Jos maksavia uimareita olisi parikymmentä, 30 talviuintikerran kausimaksu pitäisi nostaa yli 150 euroon, jotta kunnan saunalasku saataisiin maksettua. Uimahalli Kuohun liput ovat samoissa hinnoissa, sillä 20 uintikerran lipun saa 116 eurolla.

 

Terveysvaikutukset ovat kiistattomat

Kuhmalahdella selvitellään nyt, löytyykö paikkakunnalta yhdistystä tai henkilöä, joka uskaltaisi ottaa talviuinnin hoidettavakseen nykyhinnoilla. Jos uimareiden määrä jää arvioidusta, pahimmillaan vastuunkantaja saattaisi jäädä maksumieheksi.

Vapaa-aikaohjaaja Tytti Eromäki-Heino on ehdottanut Kuhmalahden talviuimareille, että he voisivat yrittää sopia hallintojohtajan kanssa vuokran puolittamisesta ”vedoten säännölliseen, erittäin hyödylliseen ja vain illan kestävään käyttöön”.

Tämänvuotinen talviuintikausi aloitetaan torstaina 3.10.. Avauskerraksi on kutsuttu koolle tilaisuus, jossa käsitellään sitä, voidaanko talviuintia ylipäätään järjestää. Tilaisuus alkaa kunnansaunalla 3.10. kello 18.

– Uusi hinta tuntuu täysin kohtuuttomalta – etenkin kun lämmitys hoidetaan talkoilla, Esa Lappalainen sanoo.

Kun Luopioisten Vohlisaaressa aikanaan väännettiin talviuimareiden laskusta, hinnankorotusta perusteltiin siivouskustannuksilla. Lappalaisen mielestä tämä peruste ei toimi Kuhmalahdella.

– Kunnansaunan käyttöaste on ollut kova, ja siivooja käy saunalla joka tapauksessa säännöllisesti.

Esa Lappalainen sanoo, että Kuhmalahdella ei haluttaisi luopua talviuinnista, jonka terveysvaikutukset ovat kiistattomat.

– Talviuimarit eivät jonota terveyskeskuksessa flunssa-aikaan. Ja talviuinnilla on myös tärkeä sosiaalinen merkitys, kun samanhenkiset ihmiset tapaavat kiireettä lauteilla.

Kostianvirran avantouimarit ovat hankkineet Varamaan saunalle muun muassa lämpömaton, joka pitää rappuset sulana ja luistamattomana.

 

Kostianvirran talviuinti: Yhdistys hoitaa kaiken alusta loppuun

Pälkäneellä odotetaan luvattuja pukeutumistiloja

Pälkäneen Kostianvirralla talviuintia pyörittää oma yhdistys, jonka puheenjohtajana toimii Erkki Nurmi. Yhdistys hankkii puut ja hoitaa saunan lämmityksen, siivouksen ja sähkölaskun. Kunta antaa uimareille ainoastaan tilat – jotka puolittuivat täksi vuodeksi.

Tähän saakka talviuimarit ovat voineet käyttää saunan vieressä olevaa taloa pukuhuoneena. Heikkokuntoinen rakennus purettiin täksi kesäksi. Sen perustuksille rakennetaan esiintymislava, josta tulee osa maaseutupuistoa.

– Nyt on alkuun vähän ahdasta. Kunta on kuitenkin luvannut pukutilat vielä tämän vuoden puolella, Erkki Nurmi sanoo.

Lämmitys- ja siivoustalkoiden ansiosta Kostianvirran talviuinnin hinta on pystytty pitämään edullisena. Harrastajat maksavat talvikaudesta 45 euroa. Jäsenmaksuilla pystytään hankkimaan laitteet, joilla avanto pysyy auki sekä hoitamaan sähkö- ja lämmityspuulaskut. Lisäksi harrastajat maksavat lämmittäjänä toimivalle Irma Siukolalle pientä kulukorvausta.

– Sauna lämpenee talven aikana noin 70 kertaa. Jos käy joka kerta, niin kertamaksu jää reiluun 50 senttiin, Erkki Nurmi laskee.

Eri talviuintipaikkojen hintoja ei voi vertailla suoraan, sillä saunoilla on erilainen varustus. Varamaan saunalla ei ole suihkuja, vaan saunojat ovat kantoveden varassa.

Erkki Nurmen mielestä yhteistyö kunnan kanssa on toiminut jouhevasti.

– Emme hae kunnalta varsinaista toiminta-avustusta, mutta esimerkiksi kiukaan uusimista kunta on tukenut. Myös rakennustarvikkeita on saatu hakea kunnan piikkiin, kun olemme kohennelleet paikkoja talkoilla.

Kostianvirran viileään veteen pulahdetaan maanantaisin ja torstaisin. Parhaimmillaan illan aikana käy nelisenkymmentä uimaria. Kaikkiaan jäseniä on noin 80.

– Minä olen käynyt 19 talven ajan. Täällä on mahdottoman hyvä sauna ja mukava porukka, Erkki Nurmi sanoo.

 

 

 

Vohlisaaren talviuinti: Lämmitystalkoisiin tarvitaan uusia vastuunkantajia

Talviuinti on paras apteekki

– Talviuinti on paras apteekki, Eeva Vuorinen sanoo.

Vuorinen kuuluu Luopioisten Vohlisaaren talviuimareiden ydinjoukkoon. Harrastajat ryhtyivät muutama vuosi sitten lämmitys- ja siivoustalkoisiin, jotta kohtuuttomalta hinnankorotukselta säästyttäisiin.

Nyt kunta laskuttaa säännöllisiltä uimareilta 50 euroa talvikaudesta. Vain pari kertaa käyvien laskua on kohtuullistettu.

– Jokainen ruksaa tullessaan nimen listaan ja kunta laittaa laskun perään, Vuorinen selvittää periaatetta.

Talviuimarit kokoontuvat Vohlisaareen maanantai-iltaisin. Lämmityksen ja siivouksen ovat tähän saakka hoitaneet talkoilla Tellervo ja Matti Kotamäki. Nyt kaksikko on muuttamassa Rautajärvelle, ja haussa on uudet vastuunkantajat.

– Kaikkiaan listoilla on kolmisenkymmentä uimaria, mutta säännöllisiä harrastajia on ehkä 20. Jokainen käy silloin kun itselle sopii. Sauna on lämmin maanantaisin kello 16–20.

Vuorinen kiittelee Kotamäkiä, jotka ovat hoitaneet paljon muutakin kuin lämmityksen ja siivouksen.

– He ovat hoitaneet kaiken rappusista alkaen.

Vuorinen korostaa muiden talviuimareiden tapaan harrastuksen merkitystä sekä kehon että mielen terveydelle.

– Reumaatikolle tämä on aivan ehdoton.

 

 Talviuinti Sydän-Hämeessä

Kangasala, Vesaniemi

ma klo 17–21,

4 €/kerta tai 15 €/talvi

ke klo 17­–21,

(vanhoille käyttäjille,

to–pe klo 16–20

uusille 30 €/kausi)

Luopioinen, Vohlisaari

ma klo 16–20

50 €/talvi

Pälkäne, Kostianvirta

ma ja to klo 16–21

45 €/talvi

Kuhmalahti, kunnansauna

to klo 17–20

n. 150 €/talvi

 Kuhmalahden avantouinnin hinta uhkaa nousta jopa 150 euroon, jos kunta ei kohtuullista kunnansaunan vuokraa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?