Lintulan luostari vierailee Kuhmalahdella

Kivennavalla, Karjalan kannaksella sijainneen Lintulan naisluostarin nunnat joutuivat sotavuosina 1939–46 lähtemään evakkotaipaleelle, joka johti noin neljäkymmenpäisen mustiin pukeutuneen joukon Kuhmalahdelle. Aluksi osa nunnista asui Vehkajärvellä Lepoonin talossa ja suurin osa Vehkapuntarin Ala-Hinkkalan nyt jo puretussa päärakennuksessa. Lopulta käytännön syyt johtivat kuitenkin siihen, että oli tarpeen sijoittaa koko luostarin väki samaan paikkaan Ala-Hinkkalan taloon.

Kuhmalahdella nunnat osallistuivat luostarin rukouselämän lisäksi paikkakunnan maataloustöihin ja moniin muihin askareisiin. Kuuden vuoden oleskelunsa aikana heistä tuli näkyvä osa kuhmalahtelaisyhteisöä ja useat paikkakuntalaiset muistavat edelleen lapsuutensa maalaismaisemaan kuuluneita nunnia suurella lämmöllä.

Kuhmalahden vuosina neljä luostarin nunnaa kohtasi ajallisen elämänsä päätepisteen, kaikki tasan 70 vuotta sitten syksyllä 1943. Muistaakseen evakkovuosia ja kunnioittaakseen täällä poisnukkuneiden nunnien muistoa saapuvat nykyisen Heinävedellä sijaitsevan Lintulan luostarin asukkaat vierailulle Kuhmalahdelle sunnuntaina 6. lokakuuta.

Muistopäivän vietto alkaa ekumeenisella jumalanpalveluksella Kuhmalahden kirkossa, jossa saarnaa Lintulan luostarin pappi isä Herman. Jumalanpalvelukseen jälkeen siirrytään nunnien haudalle jossa pidetään ortodoksisen perinteen mukainen muistopalvelus. Tämän jälkeen on Pentosalissa tarjolla kahvit, jonka yhteydessä historioitsija Raine Raitio kertoo Lintulan luostarin evakkovuosista ja elämästä Kuhmalahdella.

Juhlapäivän tilaisuudet ovat kaikille avoimia.