Eero Huhtala voitti Iharin kurpitsakisan

– Välillä oikein nauratti, kun se touhusi kurpitsojensa kanssa niin tosissaan, iharilainen Raija Huhtala vinoilee miehelleen.

– Kilpailu on kilpailu. Totta kai kasvatukseen pitää paneutua, jos kisaan lähtee, Eero Huhtala puolustautuu.

Eero Huhtalalla riittää vielä isoja kurpitsoita, vaikka kilpailun voittajakurpitsa päätyi jo parempiin suihin. – Pikkelssiä siitä ei viitsinyt keitellä, kun se oli jo vähän ylikypsä. Se meni naapureiden kanoille. Kurpitsa on niiden herkkua, Huhtala kertoo.

Mies on tähän saakka hoitanut puutarhatöistä lähinnä nurmenleikkuun. Mutta kun Iharin kyläyhdistys järjesti leikkimielisen kurpitsankasvatuskisan, Huhtala ryhtyi lukemaan netin kurpitsakirjoituksia ja -keskustelua. Niistä löytämien ohjeiden mukaisesti hän hieroi kukkasia, jotta pölytys varmasti onnistuisi.

Kurpitsa viihtyy rehevässä maassa, joten Huhtala varmisti ravinteiden saannin hevosenlannalla ja kanankakalla. Kastelustakaan ei kasvu jäänyt kiinni, sillä viljelijä kantoi kasveilleen joka aamu pari kannullista vettä. Ja kuumina päivinä hän kasteli vielä illalla uudestaan.

Mies arvelee, että kasvuunlähtö olisi ollut nopeampi, jos hän olisi laittanut ne aiemmin keväällä kasvihuoneeseen. Nyt hän kylvi siemenet vasta toukokuussa entiseen kompostiin.

Kesän kasvatustyö palkittiin perjantaina Iharin torpalla järjestetyllä sadonkorjuutorilla. Eero Huhtalan ympärysmitaltaan 151-senttinen kurpitsa oli Iharin suurin.

– Samoista siemenistä kasvoi varsin erimuotoisia kurpitsoita. Voittokurpitsa painoi 28 kiloa. Minusta tuntuu, että toisilla oli vielä painavampia kurpitsoita, mutta ne olivat pyöreämmän mallisia, ja siksi ne eivät olleet suurimmasta kohdastaan yhtä isoja, Eero Huhtala spekuloi.

Kurpitsan ja auringonkukan kasvatuskilpailun siemenet hankittiin kaikille kasvattajille Honkasen puutarhalta. Muutaman siemenen pusseja jaettiin keväällä torpalla ja Huhtalalla.

Kymmenkunta kyläläistä ja naapurikylien kasvattajaa kylvi siemenet, mutta kaikki eivät tuoneet satoaan perjantaina mittaukseen.

 

Kaisa Urkko voitti auringonkukkakisan

Lämpimän syksyn ansiosta kurpitsat kasvavat edelleen.
Auringonkukkien osalta mittaus olisi saanut olla hieman aiemmin. Parin tukikepin avulla Kaisa Urkko sai pidettyä lakastuneen voittajakukkansa pystyssä siihen saakka, kunnes se vietiin mitattavaksi peräkärryllä. Pituutta auringonkukalla oli 234 senttimetriä. Kukan halkaisija on yli 30 senttimetriä.

Päättynyt kesä tarjosi otolliset olosuhteet jokseenkin kaikelle kasvulle. Raija Huhtala sanoo, että hänen kasvimaan laidalle kylvämänsä siemenet tuottivat melkein yhtä isoa satoa kuin isännänkin vaalimat kurpitsat.

– Minä säästyin kastelemiselta, kun jätin vesiheinät kitkemättä. Ne säilyttävät kosteuden juurilla, Raija Huhtala paljastaa niksinsä.

Iharin auringonkukkien kasvatuskisan voitto meni Kaisa Urkolle Pohjalahteen. Hän onnistui kasvattamaan siemenistä kahden ja puolen metrin mittaisia kukkia.

Eero Huhtalan mielestä kasvatuskisa täytti tehtävänsä.

– Tarkoituksena oli, että saataisiin väkeä liikkeelle ja myös torpalle. Kyllä heti oli puhetta, että vastaava järjestettäisiin myös ensi vuonna. Silloin kurpitsakisan voitto ratkaistaan kuitenkin punnituksella eikä mittanauhalla.