Motoristit Anna Tapion koululla: Kiusaaminen on heikkoutta

Vahva puolustaa kiusattua

 

Atte Sipilä testasi Jompe Vuopion Harrikan satulaa – hyvältä tuntui.

Anna Tapion koulu sai viikko sitten keskiviikkona vieraikseen reilut parikymmentä moottoripyöräilijää, jotka olivat liikkeellä Motoristit koulukiusaamista vastaan -kampanjan merkeissä.

Suurelta osin tummiin nahkapukuihin sonnustautuneet motoristit pyörineen saivat koulun väeltä lämpimän vastaanoton. Heidät ohjattiin pihamaalle rautaportista, joka avataan vain harvoille ja valituille arvovieraille.

Kiusaamisen vastainen kampanja virisi Pirkanmaalla alkusyksystä, kun pitkän linjan pyöräharrastaja Jorma ”Jompe” Vuopio aktivoi vanhan ideansa.

– Vedin tällaisen tilaisuuden jo viitisen vuotta sitten Steiner-koululla. Silloin päätin, että sitten kun on aikaa, järjestän lisää samankaltaisia. Nyt on aikaa ja tässä sitä ollaan, Vuopio myhäilee.

Vuopio, joka edustaa Fenix Mcc-nimistä pyöräkerhoa, sai heti aisaparikseen Sons of Abraham Mcc-kerhosta Ari Santaharjun.

– Ari lupautui mukaan ennen kuin ehdin sanomaan kysymystäni loppuun asti. Kuukauden aikana olemme käyneet jo monella pirkanmaalaisella koululla puhumassa, ja kysyntä tuntuu kasvavan huimaa tahtia, hykertelee Vuopio.

Innostusta on levittänyt etenkin kaverusten perustama Facebook-ryhmä, johon on kolmessa viikossa liittynyt jo parisen tuhatta kiusaamisen vastustajaa.

Anna Tapion koululle kutsun esittivät opettaja Maija Tuominen ja aitoolainen motoristi Reijo Virtanen, jonka oma tytär Milla opiskelee samaisessa koulussa.

 

Kiusaamiseen kannattaa puuttua

Motoristien kertomuksia kuunneltiin Anna Tapion koululla vakavin ilmein.

Koulun juhlasali täyttyi ääriään myöten, kun kaikki oppilaat ja opettajat kokoontuivat kuulemaan, mitä mieltä moottoripyöräväki on koulukiusaamisesta.

Jompe Vuopio testasi heti alkuun yleisön rohkeutta ja rehellisyyttä pyytämällä ensiksi niitä, joita on kiusattu ja sitten niitä, jotka ovat itse kiusanneet, nostamaan käden ylös. Molempien pyyntöjen jälkeen nousi jonkin verran käsiä.

Motoristeilta kuultiin monta ansiokasta puheenvuoroa, joista kävi ilmi, että monet heistäkin olivat aikanaan joko kiusanneet tai tulleet kiusatuiksi. Oppilaille tehtiin selväksi, että kiusaamista kannattaa estää, vaikka väliin meneminen ei tunnukaan helpolta. Vähin, mitä voi tehdä, on pysyä pois kiusaajien joukosta ja kertoa asiasta aikuiselle.

Partaisten miesten lisäksi mukana oli muutamia naismotoristeja – onhan Anna Tapion koulun oppilaistakin valtaosa tyttöjä. Naismotoristit korostivat, miten tärkeätä on osata pyytää anteeksi ja huolehtia kaikista tasapuolisesti, ettei kukaan jää yksin.

Puheita kuunneltiin hipihiljaa ja keskittyneesti. Tuntui siltä, että vähän karskimman oloiselta luennoitsijalta kuultuna sanoma kiusaamisen järjettömyydestä saa tavallista enemmän painoarvoa.

Tuliaisiksi motskariväki lahjoitti rehtori Elisa Torviselle postilaatikon, joka kiinnitetään koulun seinään. Laatikkoon voi kuka tahansa tipauttaa kiusaamisaiheista postia.

 

Kampanja laajenee koko maahan

Kolmipyöräinen trike herätti ihmetystä.

Puheiden jälkeen piti tietenkin tutustua moottoripyöriin. Kokeiltiin satulassa istumista ja valistuneimmat utelivat moottoreiden kokoja. Motoristikoirat Riesa ja Wilma saivat ansaittua huomiota ja opettajista Maija Tuominen pääsi jopa liikkuvan moottoripyörän kyytiin, ensimmäistä kertaa elämässään.

Maittavan lounaan jälkeen pyöräletka jatkoi matkaa. Vierailupyyntöjä on sadellut ympäri Suomea. Aitoon jälkeen on kiusaamista suitsittu jo ainakin Nokialla ja Kotkassa. Syyskuulle mahtuvat vielä reissut Jämsään ja Turkuun.

– Vastaanotto ja innostus on ollut uskomatonta, toteaa Jompe Vuopio.

– Opetusministeri Krista Kiuru, joka itsekin on motoristi, on vahvasti tukemassa meitä. Talveksi laitetaan pyörät talliin ja osallistutaan vanhempainiltoihin ja sen sellaisiin. Mutta keväällä lähdetään taas baanalle…

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?