Maalikamera lopetti mestaruustaistelun

Matti Sipilä kävi veteraaniluokassa Janne Tägströmin kanssa tiukkaa taistelua läpi kauden. Kuva: Markku Laukka.

Sahalahden Matti Sipilä lähti takaa-ajajana mönkijöiden SM-krossisarjan päätöskilpailuun. Janne Tägtström johti veteraaniluokkaa seitsemällä pisteellä ennen Lappeenrannan päätöskisaa, joten Sipilän piti jättää hyvinkääläinen molemmissa lähdöissä taakseen ja toivoa, että jommassakummassa väliin mahtuu joku toinen kuski.

Avauslähtö oli huipputasainen ja luokan kärkikaksikko kamppaili voitosta maaliviivalle saakka. Sipilä ja Tägström ylittivät maaliviivan rintarinnan, mutta ajanotto julisti Sipilän voittajaksi kuuden sadasosan turvin.

Mies ehti jo hetken valmistautua voittajana päätöslähtöön, jossa mestaruus ratkaistaisiin – kunnes maalikamera pisti tulokset uusiksi. Tägström julistettiin avauslähdön voittajaksi vaivaisen neljän sadasosan turvin. Tämä tiesi sitä, että viimeisessä erässä hyvinkääläinen varmistaisi mestaruuden selviämällä maaliin saakka.

– Olisihan mestaruutta voinut vielä hakea tiimityöskentelyllä, kun veteraanit ja SM-sarja ajetaan samaan aikaan. Mutta Tägström sai paremman lähdön ja pääsi karkuun lähtösuoralla, enkä sitten kehdannut parkkeerata radan varteen odottamaan, että voisin ajaa kylkeen, SM-sarjan viimeisissä lähdöissä seitsemänneksi ja kymmenenneksi kaasutellut Tuomas Bährend vitsailee.

Sipilä hoiti veteraanien viimeisen lähdön ja kuittasi kaudesta SM-hopeaa. Mestaruuden vei Janne Tägströmin ja SM-pronssia hänen kangasalalainen veljensä Jouni, joka sijoittui myös Lappeenrannan päätöskisan molemmissa lähdöissä kolmanneksi.

Tuomas Bährendkin pääsi osalliseksi kilvanajosta päätösosakilpailusta. Kuva: Markku Laukka.

Tuomas Bährend ajoi Lappeenrannassa kauden parhaat kisansa.

– Hyvät kapinat. Molemmissa lähdöissä ajoin kilpaa jonkun kanssa. Sijoitukset nyt eivät olleet kummoisia, mutta jaksoin loppuun saakka.

Toisessa lähdössä kehno startti laski sijoitusta, mutta silti kangasalalaisvaltuutettu pääsi ajamaan tosissaan kilpaa Ruutanan Vesa Silvanin kanssa.

– Maksimivauhti riitti koko kauden, mutta ajokunto kesti ensimmäistä kertaa vasta päätösosakilpailussa. Eikä se ollut minkään treenaamisen tulosta, vaan enemmänkin lepäilyn ja herkistelyn ansiota. Mutta sopivasti siitä jäi nälkää ensi kauteen, Bährend sanoo.

Hän sijoittui SM-sarjan loppupisteissä kahdeksanneksi. Ylivoimaiseen mestaruuteen ajoi EM-sarjassa pronssille sijoittunut Kurikan Olli Koskela. Hän voitti SM-sarjan lähdöistä kuusi ja sijoittui kahdesti kakkoseksi.

 

Topi Tala käytti toisen tilaisuutensa

Kolmipyöräisissä mestaruus matkasi yllättävien käänteiden jälkeen Kangasalle. Vain kahteen viimeiseen osakilpailuun osallistuneet Topi Tala ja Jussi Veräväinen luulivat jo menettäneensä mahdollisuudet sivuvaunukrossin mestaruuteen, kun jäähdytin petti Lappeenrannan avauslähdössä. Riku Kunnas ja Juho Saloniemi ajoivat kohti varmaa erävoittoa, joka samalla varmistaisi Suomen mestaruuden – kunnes matka päättyi viimeisen kierroksen loppupuolella.

Toisessa erässä uuden mahdollisuuden saaneet Tala ja Veräväinen eivät enää päästäneet mestaruutta käsistään. Maaliintulojärjestys oli samalla SM-sarjan mitalijärjestys: Topi Tala ja Jussi Veräväinen veivät voiton ennen Riku Kunnasta ja Juho Saloniemeä. Pronssia pokkasivat Lauri Lehtinen ja Mika Hietala.

 

ATV SM-sarja. 1) Olli Koskela 194, 2) Jani Saarinen 160, 3) Lasse Ruotsalainen 143, 8) Tuomas Bährend 91.

MXATV Veteraani Cup. 1) Janne Tägtström 188, 2) Matti Sipilä 181, 3) Jouni Tägström 152.

Sivuvaunukrossin SM-sarja. 1) Topi Tala ja Jussi Veräväinen 88, 2) Riku Kunnas ja Juho Saloniemi 80, 3) Lauri Lehtinen ja Mika Hietala 77.