Kopiokonepetos: Seurakunta valtuutti asianajajansa sopimaan rahoitusyhtiön kanssa

Kopiokonevyyhdin ensihaara selviämässä

Pälkäneen seurakuntaa uhkaa lähes 725 000 euron lasku, jos se joutuu maksamaan riidanalaiset kopiokonelaskut.

Seurakunta on tehnyt kopiokoneista sopimuksia viiden eri rahoitusyhtiön kanssa. Seurakuntaan hankittiin rahoitussopimuksilla haamukopiokoneita, joista osaa se ei ole koskaan nähnytkään. Seurakuntaa on yritetty laskuttaa 11 koneesta, vaikka oikeasti niitä on käytössä vain neljä.

Seurakunta ehti maksaa ylihintaa 199 000 euron verran, kunnes poliisi alkoi tutkia Fici-Copyn petollista toimintaa. Seurakunnan puolesta kopiokonevyyhtiä ratkoo asianajaja.

Seurakunta on saanut yhdeltä rahoitusyhtiöltä sovintoehdotuksen, joka koskee yhtä syksyllä 2009 vuokrattua värikopiokonetta ja vajaan 49 000 euron rahoitussopimusta. Kirkkoneuvosto valtuutti seurakunnan asianajajan neuvottelemaan rahoitusyhtiön sovintoesityksen pohjalta. Muiden neljän rahoitusyhtiön ja kymmenen koneen osalta prosessi on edelleen kesken.

Sovintoesitys ei estäisi seurakuntaa ja rahoitusyhtiötä hakemaan korvauksia kopiokoneiden toimittajalta tai seurakunnan entiseltä talouspäälliköltä. Simo Klasila irtisanoutui tehtävistään, kun poliisi alkoi tutkia, onko hän syyllistynyt lahjuksen ottamiseen tehdessään kopiokonesopimuksia seurakunnan puolesta.

Seurakunnan lisäksi kopiokonepetoksen uhriksi on joutui kymmeniä hämäläistä yhteisöjä. Muun muassa luonnonsuojelupiiri, Naivistit Iittalassa -säätiö, muistiyhdistys sekä Hämeenlinnan kaupungin yksiköt ja yhtiöt ovat maksaneet koneistaan ylihintaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?