Kiellettyjä kirjoja 150-vuotisen kirjaston juhlanäyttelyssä

Kangasalan pääkirjastossa avataan syyskuun lopussa kirjaston 150-vuotista taivalta esittelevä historiikkinäyttely. Kirjaston ensimmäisessä kerroksessa taidetila Terrassa avautuva näyttely koostuu valokuvista, kirjaston historiaan liittyvistä esineistä, jopa 1800-luvun alkupuolelta peräisin olevista kauno- ja tietokirjoista sekä muista kirjaston historiaan liittyvistä dokumenteista.

Kangasalan kirjasto on historiansa aikana liikkunut maantieteellisesti melko lyhyen matkan – ensimmäinen lainakirjasto perustettiin vuonna 1862 Kangasalan kirkon sakastiin, josta matka nykyiselle paikalle torin laidalle on vain sata metriä. Ajallisesti kirjaston historia on pitkä, ja siihen liittyy paljon värikkäitä henkilöitä ja yllättäviä tapahtumia.

Näyttelyssä selviää muun muassa mitkä teokset olivat lainaajien suosiossa vuonna 1883 ja miten kirjailija Jalmari Finne liittyy kirjaston menneisyyteen. Esillä on myös kiellettyjä kirjoja, jotka olivat lukkojen takana sotien jälkeisinä kirjasensuurin vuosina. Syyskuun viimeisenä päivänä aukeava näyttely on avoinna 18. lokakuuta asti.

Aleksis Kiven päivänä 10.10. julkaistaan toimittaja ja tietokirjailija Olli Helenin kirjoittama historiikkiteos Sakastin kaapista torin laidalle. Kangasalan kunnankirjasto 150 vuotta. Helenin historiikki on humoristisin sanankääntein kerrottu ja upein kuvin elävöitetty teos, jonka henkilöesittelyiden ja tapahtumakuvausten taidokas ja rento kieli herättää henkiin kirjaston monivaiheisen historian.