Nuoret naiset ovat aktiivisimpia verenluovuttajia

Aitoossa asuva Kirsi Jumppanen odottelee Pälkäneen seurakuntatalolla verenluovutusvuoroaan. 15 vuoden ajan verta luovuttanutta Jumppasta voi jo kutsua verenluovuttamisen konkariksi.

– Mies veti minut alun perin mukaan tähän hommaan. Kaikki on sujunut alusta asti hyvin, enkä ole kokenut heikotuksia tai huonoja oloja kertaakaan, Jumppanen kertoo.

Taukoja verenluovutukseen Jumppasella on tullut vain raskauksien ja joidenkin ulkomaanmatkojen karenssien vuoksi.

Seuraavan kerran seurakuntatalolla luovutetaan verta uudenvuodenaattona (kello 14–18) – juhlapyhät kun ovat aikaa, jolloin Veripalvelun veritarve on suurimmillaan.

– Juu-u, hyvin voin tulla silloinkin luovuttamaan. Ihmiseltä löytyy kyllä aikaa tärkeiksi kokemilleen asioille.

 

Kirsi Jumppanen luovuttaa verta rennoin mielin – koskaan ei ole tullut huono olo.

Syöpäpotilaat tarvitsevat verta

Tampereen Veripalvelun sairaanhoitaja Pirkko Karti kertoo nuorten naisten olevan tätä nykyä aktiivisimpia verenluovuttajia.

– Nuoret miehet sen sijaan ovat vähän kankeampia luovuttamaan. Heitä tarvitsimme luovuttajiksi enemmän.

Siinä kun punasolut säilyvät kaksi viikkoa, veren hyytymistä estävät verihiutaleet säilyvät ainoastaan viisi vuorokautta. Verta tarvitaan muun muassa monien sairauksien hoidossa ja onnettomuustilanteissa.

– Esimerkiksi leukemiaa sairastavat ja syöpäpotilaat tarvitsevat paljon verta. Heidän verenkuvaansa ja veriarvojaan seurataan hyvin tarkkaan, Veripalvelun sairaanhoitaja Päivi Salmijärvi kertoo.

Tampereen Veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuksia kolmesta viiteen kertaan viikossa. Keskimäärin luovuttajia tilaisuuksiin saapuu 40:stä 50:een.