Pukit ja tontut juoksevat varoja lastensuojelulle

Aitoolaiset Anssi Kukkonen ja Irma Puttonen näkivät lomamatkallaan Lanzarotella, kun joukko joulupukkeja ja -muoreja juoksi jouluaattona kadulla. Leppoisan joulujuoksun spontaani meininki teki vaikutuksen juoksutapahtumia itsekin kiertävään ja järjestävään Kukkoseen.

Takaraivoon jäi itämään ajatus, miten iloisen tapahtuman ja jouluisen juoksutunnelman saisi siirrettyä Suomen talveen. Pariskunta ryhtyi ideoimaan Joulujuoksua, jonka osallistumiskynnys olisi mahdollisimman matala.

Joulun henkeen sopii, että tapahtumalla tehdään samalla hyvää. Kukkonen otti yhteyttä Pelastakaa Lapset -järjestöön ja ehdotti uudenlaista juoksu- ja varainkeruutapahtumaa. Järjestö suhtautui ajatukseen myönteisesti ja otti tapahtumaidean heti mukaan omaan joulukampanjaansa.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä Joulujuoksu on hyvänmielen juoksutapahtuma jokaiselle kuntoilevalle suomalaisille – ikään, sukupuoleen ja asuinpaikkaan katsomatta.

Joulujuoksu tapahtuu 20.11.–24.12., tapahtumapaikkana Suomen tiet, pururadat, kadut ja lenkkipolut.

Tapahtuman ideana on, että juoksija juoksee kymmenen kilometrin matkan silloin kun itselle sopii siellä missä itse haluaa – pääasia on, että pukeutuu jouluiseen asuun; joulupukiksi, -tontuksi, -muoriksi, enkeliksi tai vaikkapa poroksi. Näin tapahtumaan osallistujat erottuvat katukuvasta ja tekevät iloisen vaikutuksen kanssaihmisiin. Juoksija voi myös lähettää oman kuvansa tapahtuman Facebook-sivuille.

Joulujuoksua järjestää Pelastakaa Lapset ry. Tapahtuman tuotto ohjataan järjestön ehkäisevään lastensuojelutoimintaan.

 

Joulujuoksusta voi syntyä valtakunnallinen ilmiö

Pälkäneellä on ennenkin keksitty hyväntekeväisyystapahtumien klassikkoja, sillä Punaisen ristin Nälkäpäiväkeräys sai alkunsa paikkakunnalta. Varainhankinnan suunnittelija Marika Salonen Pelastakaa Lapset ry:stä sanoo, että myös Joulujuoksusta pyritään kehittämään valtakunnallinen tapahtuma, jonka ympärille syntyy hauskoja tempauksia.

– Paikallisjärjestöt voivat järjestää Joulujuoksuja eri puolilla maata. Mukaan voidaan haastaa yrityksiä, jotka puolestaan kannustavat työntekijöitään liikkeelle, Salonen ideoi.

Joulujuoksussa yhdistyy monta hyvää puolta. Tapahtuma aktivoi ihmisiä liikkumaan ja tuottaa samalla joulumieltä juoksijoille itselleen sekä reitin varrelle sattuville kanssaihmisille.

– Usein parhaat ideat tulevat ulkopuolelta. Otimme ajatuksen ilolla vastaan, kun Kukkonen otti yhteyttä, Marika Salonen kertoo.

Juosten annettu joululahja käytetään hyvän tarkoitukseen. Joulujuoksun tuotto ohjataan muun muassa tukiperheille, tukihenkilöille ja lomakodeille. Ne tarjoavat lapsiperheille apua ennen kuin tilanne ehtii pahentua niin, että tarvitaan rankempia lastensuojelutoimia, esimerkiksi huostaanottoja.

Tukea tarvitsevia perheitä ovat esimerkiksi yksinhuoltajaperheet ja perheet, joissa joku perheenjäsenistä on sairastunut vakavasti. 20 euron lahjoituksella lapsi voi viettää yhden päivän tukiperheensä luona.

– Riittävän varhainen tuki auttaa jaksamaan vaikeiden aikojen yli. Lapset saavat tukiperheestä perheen mallia ja vanhemmat tilaisuuden levätä hetken, Salonen sanoo.

Tällä hetkellä 912 lasta jonottaa omaa tukiperhettä elämäänsä.

 

Juosten iloa itselle ja muille

Joulujuoksun nettisivut löytyvät osoitteesta www.pelastakaalapset.fi/joulujuoksu.

Anssi Kukkonen on parin vuoden aikana ollut pistämässä pystyyn kolmea kuntoilutapahtumaa Sydän-Hämeeseen: Kaukkalan ympärijuoksua, Aitoo trail -polkujuoksua ja Pihtisalmi retroa.

Joulujuoksun ideoijat halusivat tapahtuman, joka ei olisi sidottu paikkakuntaan, vaan liikkeelle voisi lähteä missä tahansa.

– Jos olisin järjestänyt juoksun vaikkapa Pälkäneellä, olisi mukaan saatu muutama kymmenen henkeä ja se olisi ollut siinä. Sillä ei olisi ihmeemmin hyvää tehty, tuumii Kukkonen.

Tapahtuman järjestämisessä hyödynnetään nykytekniikan suomat mahdollisuudet. Osoitteesta www.pelastakaalapset.fi/joulujuoksu löytyvän nettisivun kautta voi ilmoittautua mukaan ja tulostaa muistoksi diplomin. Lisäksi osanottajat saavat nimensä juoksijalistaan.

– Joulujuoksuun voi osallistua myös ilman pukin partaa tai tonttulakkia. Toisaalta ne jotka panostavat pukeutumiseen, voivat lähettää kuvia, joita julkaistaan sivuilla, Salonen sanoo.

Hän tietää, että juoksijoilla on omat fooruminsa, joita voidaan hyödyntää, kun tapahtumasta aletaan levittää sanaa.

Joulujuoksu erottuu tavanomaisista hölkistä: juoksijat eivät laita numeroa rintaan ja kilpaile kelloa vastaan, vaan juoksevat tonttulakki päässä iloa itselle ja muille. Uudenlainen ”virtuaalijuoksutapahtuma” tuo hyvin esille myös juoksemisen etuja: puolessa tunnissa tekee tehokkaan lenkin missä ja milloin vain.

Kestävyysjuoksijoiden suosima keskustelupalsta Juoksufoorumi onkin näyttänyt vihreää valoa sponsoribannerille ja muulle yhteistyölle, samoin lajin harrastajien pää-äänenkannattaja, Juoksija-lehti.