Hartauskirjoitus: Jeesuksen suurlähettiläät

Muutama vuosi sitten Suomen Lontoon suurlähettiläs saapui Leeds’n tapaamaan paikallisia suomalaisia. Tapahtumapaikaksi oli valittu eräs Leeds’n keskustan vanhoista hotelleista.

Tulessani kompastuin hotellin aulassa suurlähettiläälle varattuun punaiseen mattoon. Onneksi kutsuvieras ei ollut vielä ehtinyt saapua, ja hotellin väki teippasi maton kiinni ajoissa ennen juhlallisuuksien alkamista.

Kun Jeesus eli maan päällä, Hän kutsui luokseen muun muassa kalastajia, ja myöhemmässä vaiheessa lähetti heidät edustamaan valtakuntaansa. Voimme ihmetellä näiden suurlähettiläiden valintaperusteita. Miksi juuri kalastajia?

Kalastaja oli tottunut kärsivälliseen ja sitkeään toimintaan. Tämä tulisi olemaan suurlähettilyyden perusedellytys.

Suurlähettiläs luo yhteyksiä ja auttaa ihmisiä ymmärtämään kotimaansa asioita. Usein tämä vie aikaa.

Tehtävään kuuluu viestittää kuulumisia myös toisin päin, ja selventää maailman tapahtumia ja niiden merkitystä omalle kansalle.

Jeesus kutsuu ihmisiä suurlähettiläiksi valtakuntaansa. Ei niinkään sen vuoksi, mitä he ovat, tai mikä heidän yhteiskunnallinen asemansa on, vaan siksi, mitä Hän voi heidän kauttaan tehdä, kun he ovat valmiit tottelemaan.

Ilman uskollisuutta maalleen ja Hallitsijalleen kukaan ei voi toimia edustavana suurlähettiläänä.

Jumalan valtakunnalla ei ole kartoilla näkyviä rajoja. Eräässä lukemassani kirjassa määritellään, että Jumalan valtakunnan kansalaisia ovat ne ihmiset ja yhteisöt, jotka hyväksyvät Jumalan elämänsä Kuninkaaksi, ja haluavat elää Hänen hallintavallassaan.

Kun kommunistinen Kiina sulkeutui ulkomaailmalta 1950-luvulla, moni ajatteli, ettei Jumalan valtakunta siellä kestä. Jumalan lähettiläät ajettiin ulos maasta, ja kiinanalaiset kristityt joutuivat – ja joutuvat edelleen – kärsimään hirvittävästi.

Mutta Jumalan valtakunta kasvaa räjähdysmäisesti. Kiinassa oli vuonna 1949 arviolta 700 000 protestanttia ja 3–4 miljoonaa katolista. Nyt Kiinassa arvioidaan olevan 80–100 miljoonaa protestanttia sekä noin 12 miljoonaa katolista.

Miksi näin on? Koska Jumalan valtakunta on läheisesti yhteydessä Jeesukseen henkilönä ja Hänen läsnäoloonsa.

Jumalan valtakunta on itse asiassa Jeesus Kristus itse, ja Hänen valtakunnan rajansa muodostuu Hänen läsnä- tai poissaolostaan. Häntä ei voi kukaan rajoittaa, sillä Kaikkivaltias menee, minne tahtoo. Hän tulee, ja on tullut, läpi harmaan kiven – kirjaimellisesti.

Ensi sunnuntain jumalanpalvelusteksteissä kerrotaan miten nuori profeetta Jeremia esteli Jumalan kutsua tulla Hänen valtakuntansa suurlähettilääksi. Hän sai Jumalalta seuraavat rohkaisevat sanat: ’… mene minne ikinä lähetän sinut… älä pelkää ketään, sillä minä Herra olen kanssasi ja suojelen sinua… minä annan sanani suuhusi…’.

Toinen tekstimme kertoo rohkaisusta Timoteukselle: ’…pysy sinä järkevänä kaikissa tilanteissa, kestä vaivat, julista evankeliumia…’

Joku onkin todennut, ettei Jumala pyydä meitä ensisijaisesti saamaan hyviä tuloksia, vaan olemaan kuuliaisia Hänen kutsulleen, tuli mitä tuli. Mene siis sinäkin kaikkialle, minne ikinä Hän sinua ohjaa, älä pelkää ketään. Kestä vaivat järkevästi ja julista evankeliumia, niin itse Herra on sinun kanssasi ja suojelee sinua, ja antaa sanat suuhusi.

Seija Frears

Pälkäneen seurakunnan nimikkolähetti Englannin Leedsissä.

Kommentointi on suljettu.