Rivitaloja rantamaisemiin

Jouko Saarikko

Satoja ihmisiä koskevat irtisanomisuutiset alkavat olla jokapäiväisiä. Ne sumentavat ihmisten tulevaisuuden näkymiä. Entistä harvempi voi olla varma, että tekee nykyistä työtään kymmenen vuoden päästä.

Epävarmuus vaikeuttaa pitkän aikavälin ratkaisuiden tekemistä. Esimerkiksi asunnon ostamisen kynnys on noussut.

– Asuntokaupassa on vähän seisova tilanne. Pienet asunnot käyvät jotenkin kaupaksi, mutta isommissa hankkeissa ollaan varovaisempia. Mutta jos tällä alalla aikoo jatkaa, niin pitää vain uskoa, että asuntokauppa vilkastuu, Jouko Saarikko sanoo.

Rakentajat Saarikko viimeistelee parhaillaan Sahalahden ja Pälkäneen Hermannin päiväkotityömaita ja aloittelee rivitalon rakentamista Nenäpään alueella. Mallasveden rantamaisemiin aivan Pälkäneen keskustan tuntumaan nousevia rivitaloja piti tehdä kerralla kaksi, mutta epävarman taloustilanteen vuoksi edetään sitä tahtia kun asuntoja varataan ja ostetaan.

– Rakentajan ja alueen rakentumisenkin kannalta järkevämpää olisi tehdä taloja sarjassa. Silloin alue ei olisi niin pitkään rakennustyömaana, Saarikko sanoo.

 

Matalaenergiatalo on mukava asua

Jouko Saarikko aloittelee ensimmäisen rivitalon rakentamista Nenäpään alueella.

Kostianvirran suulle entisen leirintäalueen paikalle nouseva Nenäpään alue ei ole rakentunut niin nopeasti kuin olisi toivottu. Alkuun alueelle suunniteltiin kokonaisuutena toteutettavaa passiivitaloaluetta.

Ensimmäinen rakentaja ehti tehdä vain kaksi rivitaloa ja viisi asuntoa, kunnes peli vihellettiin poikki. Asuntojen viimeistelystä syntyi kiistoja, joita esiteltiin televisiossa saakka. Asuntojen myyminen oli vaikeaa, koska ainutlaatuisesta miljööstä ei saanut käsitystä sora- ja lautakasojen keskellä.

Maanomistaja ryhtyi kauppaamaan pientalotontteja erillisinä, ja nyt Kostianvirran rannan ensimmäiset kolme taloa ovat valmistumassa. Rivitaloja ryhtyi rakentamaan Saarikko.

Ensimmäiseen rivitaloon tulee kolme asuntoa.

– Huoneistoista kaksi on reilun 90 neliön kokoisia ja kolmas vähän alle, Jouko Saarikko sanoo.

Rannan tuntumaan nouseva arvoalue asettaa omat vaatimuksensa muun muassa asuntojen varustetasolle. Myös talojen ulkonäkö on säädetty kaavassa varsin tarkasti väriä myöten, jotta alueelle tulisi yhtenäinen ilme.

Saarikon rivitaloista ei tule passiivi- vaan matalaenergiataloja.

– Passiivitaloista ei ole vielä riittävästi kokemusta. Matalaenergiatalojen tekniikka on pitkälti samaa. Energian kulutus on hyvin pientä, mutta lattialämmityksen ansiosta ne ovat käyttömukavampia kuin passiivitalot.

 

Päiväkodit valmistumassa

Hermannin päiväkotilaajennustyömaa alkaa olla siinä vaiheessa, että Saaris-Sähkön Samu Miettinen ja Mikko Lindholm pääsevät vetämään johtonsa välipohjaan.
Hermannin päiväkoti kasvaa

Sekä rakentajien että asunnonostajien rahoitus on tiukentunut. Lainaa saa vain järkeviin hankkeisiin.

Rakennushankkeet eivät lähde liikkeelle, jos tiedossa ei ole riittävästi varauksia.

– Ennen hyvälle paikalle uskalsi rakentaa, vaikkei varauksia juuri ollutkaan. Ja kyllä kiinnostus nykyisinkin herää, kun rakentaminen alkaa ja lopputulos alkaa hahmottua, Jouko Saarikko sanoo.

Hän uskoo, että Nenäpää myy itse itsensä, kun alue valmistuu ensimmäisestä kulmastaan.

– Sijainti on aivan ainutlaatuinen. Vaikka ollaan keskellä kylää, niin täällä saa olla järven rannalla aivan omassa rauhassa.

Nenäpään rivitalotyömaa ei työllistä Rakentajat Saarikon kaikkia vajaata pariakymmentä työntekijää. Haussa on uusia kohteita, joihin miehet siirtyvät, kun päiväkotityömaat valmistuvat.

Vuodenvaihteen jälkeen alkanut Sahalahden päiväkotiremontti valmistui kuun vaihteessa ja evakossa olleet lapset pääsevät muuttamaan takaisin uudistettuun hoitopaikkaan.

– Oikeastaan kaikki pistettiin pihoja myöten uusiksi.

Hermannin päiväkodin laajennus valmistuu tammikuun loppuun mennessä Pälkäneen Paavolanharjuun. 250 neliön laajennukseen varauduttiin jo muutama vuosi sitten, kun kasvavan asuinalueen päiväkotia rakennettiin.

Uuteen osaan tulee vuorotyössä olevia perheitä palveleva yöosasto. Sen vuoksi päiväkotiin on rakennettava myös sprinklerijärjestelmä.

 

Kotikenttäetu näkyy hinnoissa

– On hyvä kun työmaat järjestyvät samalta suunnalta. Sen pystyy myös huomiomaan tarjouksia laskiessaan, jos aikaa ja rahaa ei mene kulkemiseen, Jouko Saarikko sanoo.

Nyt Saarikon työmaat ovat keskittymässä kotikonnuille Sydän-Hämeeseen. Viime vuosina yritys on rakentanut myös Hämeenlinnan seudulla.

– Hämeenlinnassa on lopuillaan kuuden asunnon rivitalokohde. Neljässä ensimmäisessä huoneistossa asutaan jo ja kaksi viimeistäkin saadaan juuri valmiiksi.

Riittävän isot kohteet helpottavat yrittäjän arkea.

– Jos samaan aikaan on liikkeellä paljon pieniä työmaita, kaikki aika menee tarvikkeita jaellessa. Siksi koetan hankkia työt ryppäissä.

Saarikon mielestä tunnelin päässä on nähtävissä valoa, sillä uusia tarjouspyyntöjä tulee laskettavaksi enemmän kuin hiljaisimpina aikoina.