Nokia pitäisi pelastaa

En ymmärrä sitä tappiomielialaa ja periksi antamisen tunnelmaa mikä tälle kansakunnalle on tullut Nokian takia. Oli jo alusta asti ihan päivän selvää, että Stephen Elop tuli Nokiaan tarkoituksenaan saada yhtiö polvilleen jotta Microsoft voisi ostaa yhtiön kännykkätuotannon puoli-ilmaiseksi.

Nokian tilanne pitää nähdä tilaisuutena tälle kansakunnalle, koska talvisodan henkeen verrattavaa suurta suomalaista tappelua ei ole ollut joka olisi yhdistänyt kunnolla suomalaisia toisiinsa. Että me kansakuntana ja suurena rintamana yhdessä tuumin omia pieniä intressejämme puolustaen asettaudumme meitä selkeästi isompaa ylivoimaa vastaan välittäen vähääkään niistä seurauksista joita tuo toimenpide voi aiheuttaa.

Lordin euroviisujen menestys tai jääkiekon maailmanmestaruus ovat taidon ylistyksiä joita pitääkin arvostaa, mutta suurta suomalaista lähes eeppistä taistelua johon lähtee niin rikas kuin köyhäkin, ei oikeasti ole koettu sitten talvisodan.

Nyt se olisi mahdollista saada ja kokea.

Yleisesti ottaen Nokian merkitys kansakunnalle on ollut iso ja se on nyt heikon johdon alaisena sekä näin ollen vaarantaa koko Suomen kilpailukyvyn. Siitä voimme vain syyttää Nokian hallitusta, joka alun perin palkkasi Stephen Elopin.

Sekin ällistyttää, että miksi puhelimet pitää myydä juuri nyt Microsoftille eikä vaikka tammikuussa: uudet Lumiat menestyvät ihan hyvin ympäri maailmaa ja Androidkin istuu niihin kuin nakutettu ja joulumarkkinat ovat vasta tulossa.

Myöskään Nokian pitkään hiomasta tabletista me emme tiedä mitään, mutta sen me tiedämme että Microsoftin oma tabletti oli iso floppi.

Mutta Elop tietää ja Elop tietää hyvin paljon sellaista mikä vaikuttaa Nokian lähitulevaisuuteen positiivisesti ja siitä on kyse.

Nyt Microsoft saisi halvalla arvokkaan yksikön itselleen, kun vuoden päästä tilanne voisi olla toinen ja divisioonasta pitäisikin ehkä maksaa tuplat tai triplat.

Kannattaa myös muistaa se, että me suomalaiset emme osaa myydä.

Hyvänä esimerkkinä on Kemira Growhow ja sen surkuhupaisa myynti, jossa norjalaiset saivat lähes ilmaiseksi hyvän yhtiön, sen jälkeen he nostivat tuotteiden hintoja reippaasti ja saivat kauppahinnan hyvin nopeasti takaisin.

Nyt olemme Nokian kanssa jälleen tekemässä ihan saman asian: me olemme hätäisesti myymässä hyvää omaisuutta aivan liian halvalla ulkomaille ja vuoden päästä itkemme kun Microsoft sai hyvän yksikön melkein ilmaiseksi.

Nyt meidän ja varsinkin Nokian osakkeenomistajien pitää ryhdistäytyä. Nokia voisi menestyä maailmalla omalla kännykkätuotannollaan ja ilman Microsoftia sekä ennen kaikkea Stephen Eloppia.

Ja jos haluammekin rahastaa myymällä puhelimet eniten tarjoavalle, niin hemmetti vieköön myydään ne puhelimet eniten tarjoavalle kuten, että järjestetään niistä tarjouskilpailu.

Suosittelen lämpimästi siis Nokian osakkeenomistajia estämään puhelimien myynnin Microsoftille yhtiökokouksessa.

Koska mitä kauemmin niitä puhelimia pihdataan Nokian hallinnassa, sitä enemmän niistä tulevaisuudessa saa.

Jarno Jäppinen