Mitä kaikkea koiran kanssa voi puuhata


Seitsemän alakouluikäistä lasta seisoo ringissä Kangasalan ammattiopiston kentällä. 11-vuotiaan Hetan ja hänen koiransa Namun on tarkoitus kävellä mahdollisimman läheltä muita koiria oman koiran häiriintymättä.

Harjoitus menee hyvin.

– Namu tottelee hyvin minua ja äitiä, mutta isän ja pikkusiskon kanssa on vähän niin ja näin. Pikkusiskoa Namu kyllä haluaa kovasti suojella. Jos isä vähän korottaa siskolle ääntä, niin Namu menee heti väliin, Heta kertoo.

Seuraavaksi Namu nostetaan näyttelypöydälle. Koirakurssin ohjaaja Noora Kivistö koskettelee Namua ja katsoo hampaat.

Namu ei ole toimesta moksiskaan.

 

Kurssi täyttyi hetkessä

17-vuotias Kivistö ehdotti alakouluikäisille suunnatun koirakurssin pitämistä alun perin Raudanmaan nuorisoseuralle. Kurssille ei kuitenkaan ilmoittautunut tarpeeksi montaa osanottajaa.

– Sitten huomasin, että Kangasalan Seudun 4H-yhdistys hakee kerho-ohjaajaa ja otin heihin yhteyttä. Kun koirakurssi sitten laitettiin heidän internetsivuilleen, se täyttyi päivässä. Ikävä kyllä kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet kurssille, Kivistö kertoo.

Nyt kahdeksan kerran kurssia käy kahdeksan eri-ikäistä nuorta. Kurssille pääsyyn ainoana vaatimuksena oli, että koira on nuoren hallinnassa ja että koiran rokotukset ovat kunnossa.

Kurssin aiheita ovat muun muassa toko (tottelevaisuuskoulutus), koiranäyttelyissä käyttäytyminen ja agility.

– Kurssilla tärkeintä ei ole kilpaileminen vaan se, että lapset tajuavat kuinka paljon kaikkea kivaa koiran kanssa voi tehdä. Kurssin idea lähti juuri siitä. Perheellämme on aina ollut koiria. Kun itse olin 7-vuotias, ajattelin, että ainoa mitä koiran kanssa voi yhdessä tehdä, on ulkoilu. Kuinka väärässä olinkaan.

Uusi kurssi keväällä

Tällä hetkellä Kivistöllä on 2-vuotias cockerspanieli Kerttu, jonka kanssa hän puuhaa jos vaikka mitä.

On käyty tokossa ja metsäjäljellä sekä agility-kurssilla. Perustottelevaisen Kertun kanssa toimiminen on helppoa – joskin koiran suuri vainu sanelee hieman sitä, mitä sen kanssa kannattaa tehdä.

– On ehdottoman tärkeää, että koiran kanssa aletaan tehdä asioita jo pentuvaiheessa. Vaikkei koiralle opetettaisikaan mitään erikoistemppuja, sen on oltava omistajansa hallinnassa, eikä toisinpäin, Kivistö toteaa.

Koirakurssilaiset kertovat odottavansa erityisen paljonkurssin agility-kertaa.

– Olen miettinyt, jos menisimme Tampereelle agility-halliin. Se olisi hyvä, koska siellä näkee laajasti, mitä kaikkea agilityyn kuuluu, Kivistö suunnittelee.

4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mikko Tahlo ilmestyy kentälle. Hän on jo hieman lupailee, että vastaava kurssi voitaisiin järjestää keväällä.

– Mutta ehtoni on, että saan Nooran vetämään kurssia. Niin pätevä Noora hommassaan on, ja kaiken lisäksi mukava ihminenkin, Tahlo hymyilee.

Kivistö ei näe estettä sille, etteikö hän voisi vetää toistakin kurssia.

– Ensimmäisellä kurssilla on mennyt paljon aikaa siihen, että suunnittelen tunnit. Toisella kurssilla olisin jo hieman rutinoituneempi.