Ratsastajille arvokasta saksalaisoppia

Kymmenelle onnekkaalla ratsastajalle hevosineen siunaantui viikonvaihteessa ainutlaatuinen tilaisuus syventää tietojaan hevosten anatomiasta ja niiden muokkaamisesta tasapainoisiksi ratsuhevosiksi.

Kangasalan ja Pälkäneen rajoilla sijaitsevaan ratsastuskeskus Parvelaan saapui alan arvostettu asiantuntija Klaus Schöneich, joka kehittämänsä menetelmän avulla kurssitti osanottajia kahden päivän ajan hevosen biomekaniikan saloihin.

Parvelassa saksalainen oli nyt toista kertaa. Puolet kurssin ratsukoista oli mukana jo ensimmäisellä kerralla.

– Tutustuin Schöneichin menetelmään jo opiskeluaikoinani kun vierailin yhdellä hänen klinikoistaan, kertoo Tiina Hursti, toinen kurssin järjestäjistä.

– Kävimme Porvoossa häntä katsomassa ystäväni Sanna Raunilan kanssa. Kiinnostuin hänen menetelmästään siinä määrin, että osa opiskeluni päättötyöstänikin käsitteli tätä aihetta. Nyt olemme Sannan kanssa saaneet hänet kahdesti opettamaan tänne, iloitsee hevoshierojana työskentelevä Hursti.

 

Vinoudet suoristuvat

Klaus Schöneich perehdytti Jenni Oksalaa (vasemmalla) ja Tiina Hurstia myös satuloinnin nikseihin. Tiinan ratsu Donelle suhtautui asiaan tyynellä arvokkuudella.

Schöneich on kehittänyt verrattoman menetelmän, jolla hevosen vinoutumia pystytään suoristamaan.

Näitä vinoutumia voi verrata vaikka ihmisen oikea- ja vasenkätisyyteen. Hevonen ei kenties pysty suorittamaan jotakin tehtävää jompaan kumpaan suuntaan, aivan kuten oikeakätinen ei osaa kirjoittaa vasemmalla.

Muita merkkejä vinoudesta voivat olla esimerkiksi jännittyneisyys, kompastelu, tahtiongelmat tai haluttomuus liikkua.

Menetelmässä paneudutaan erityisesti suuren trapezius-lihaksen rentouttamiseen. Kyseinen pintalihas peittää suuren osan hevosen yläkaulan, lavan ja selän lihaksistosta. Se saa jännittyessään aikaan selän ja kaulan taaksetaivutuksen vaikeuttaen ratsastajan painon kantamista, sekä estää allaan olevien lihasten rennon ja vapaan toiminnan, jolloin etujalkojen liike supistuu.

Hevosta harjoitetaan aluksi pyöröaitauksessa ilman ratsastajaa. Kun se on oppinut liikkumaan tasapainossa, satula sovitetaan niin, että hevosen selkä ja lavat voivat liikkua oikein.

Tämän jälkeen Schöneich opettaa ratsastajaa jatkokouluttamaan hevosta myös ratsain.