Olopäivillä otetaan huoli puheeksi

Pälkäneen seurakunnan molemmissa Olopäivissä, Pälkäneellä ja Luopioisissa, lokakuun teemana on läheisistään huolta kantavien omaisten kysymykset.

Mielenterveys- ja päihdeongelmat vaikuttavat aina sairastuneen itsensä lisäksi vähintään yhteen, yleensä useampaan henkilöön. Omaiset kuormittuvat ja heidän masennusriskinsä kasvaa.

Yhä useammin tällaisessa tilanteessa elävä omainen on ikäihminen. Heidän tilanteensa tunnistaminen ja tukeminen on tärkeää omaisen terveyden ja jaksamisen vuoksi.

Moni miettii itsekseen läheisensä käyttäytymistä ja on huolissaan hänen voinnistaan ja pärjäämisestään, mutta ei uskalla kertoa tai kysyä apua keneltäkään. Taakkaa lisää huoli omasta ikääntymisestä ja voimien uupumisesta; kuinka omaisen käy, kun ei itse enää pysty ja jaksa hoitaa ja auttaa.

Olopäivillä kerrotaan, millaisista asioista on syytä olla huolissaan ja miten ja kenen kanssa tästä huolesta voisi puhua. Kun huoli otetaan puheeksi mahdollisimman varhain, myös apua tilanteeseen on saatavilla. Omaisen omasta jaksamisesta huolehtimiseen on myös luvassa neuvoja.

Kaisa Ronkanen Omaiset mielenterveystyön tukena ry:stä tulee alustamaan ikääntyvien omaisasiasta Pälkäneen olopäivään keskiviikkona 22.10. ja Luopioisiin torstaina 23.10. Olopäivät alkavat kello 10 ja teemaohjelman lisäksi päivään kuuluu hyvä ruoka ja kahvit omakustannushintaan, hartaushetki sekä musiikkituokio.