Kissat keskiössä

Manu rakastaa nukenvaunuajeluisa.

Sahalahden Yrittäjätalo on saanut uuden yrittäjän. Koko lauantaipäivän eläintarvikeliike Turskatin ovi käy, kun ihmiset piipahtavat kakkukahveilla ja tutustuvat liikkeen tarjontaan.

Uusi yrittäjä Johanna Jaatinen on koristellut liikkeen seinän Turskatin Facebook-sivujen fanittajilla. Eniten seinillä on kissojen kuvia, mutta löytyy sieltä koiriakin.

– Olen enemmänkin kissapuolen asiantuntija, mutta koiratkin tulevat tässä töiden lomassa tutuiksi, Jaatinen toteaa.

Kotoa Jaatiselta löytyy kuusi kissaa, jotka ovat pääasiassa huonoista oloista pelastettuja.

Esimerkiksi Hippi-kissa löytyi veljensä kanssa kaatopaikalta silppurista. Neliviikkoinen pieni pentu oli varmaankin niin säälittävän näköinen, että Jaatisen muut kissat päättivät oikopäätä adoptoida pikkuisen.

Tällä hetkellä Hippi antaa takaisin saamaansa huolenpitoa. Hippi nimittäin ”imettää” ystävänsä Bobon kanssa kahta perheeseen tullutta kissanpoikaa.

– Hippi ja Bobo käyvät selälleen makaamaan, ja antavat pentujen lussuttaa turkkiaan. Uudet kissat ovat hylättyjä tapauksia, joten kai ne lähinnä hakevat toiminnallaan turvaa, eikä niitä haittaa, vaikka imettäjät ovatkin kolleja.

 

Terhi Marttinen ja Jasper-kissa esittelivät Kisu ry:n toimintaa. Myynnissä oli esimerkiksi upeita kissa-aiheisia käsitöitä, joiden tulot menevät yhdistykselle. Kisu ry etsii jatkuvasti uusia ensikoteja hylätyille kissoille.

Kerro toiveesi

Turskatista löytyy tällä hetkellä pääasiassa ruokaa ja tarvikkeita kissoille ja koirille. Facebookissa tai liikkeen internetsivuilla voi tehdä tuotetoiveita, ja tietenkin palautetta voi myös antaa suoraan Jaatiselle.

Kolmen dalmatiankoiransa kanssa liikkeessä piipahtanut Maiju Ilomäki toivoi liikkeeseen myyntiin kestäviä koiranleluja.

– Meillä kun yleensä menee pari sekuntia, kun lelut on rikottu, Ilomäki kertoi.

Jatkossa Ilomäki löytää Turskatista koirilleen ainakin ruoat.

 

Johanna Jaatisen eläintarvikeliike Turskatin seinillä komeilevat kissat ja koirat.

Kisu ry huolehtii hylätyistä

Valkoinen Manu-kissa istuksii rauhallisen oloisena nukenvaunuissa. Mistään eläimen inhimillistämisestä tässä ei kuitenkaan ole kyse, vaan Manu itse vaatii päästä mukaan, kun perheen koiraa lähdetään lenkittämään.

– Manu on sahalahtelaisille tuttu näky. Kaupan pihassakin se odottelee kiltisti koiramme kanssa sillä välin kun me teemme ostoksia, omistajat kertovat.

Yrittäjätalolla on selvästi kissanpäivät.

Pirkanmaalla toimivan Kisu Ry:n tapahtumavastaava Terhi Marttinen esittelee yhdistyksen tuotteita musta-valkoisen Jasper-kissan kanssa.

Marttinen seurailee Jasperin käytöstä ja pohtii, voisiko Jasperista tulla yhdistyksen edustuskissa.

Vähän Jasperia mau´ututtaa, mutta muuten se ottaa tilanteen suhteellisen lunkisti, vaikka ympärillä lappaakin väkeä suhteellisen paljon enemmän kuin kotosalla.

– Hyvin tämä näyttää sujuvan. Jasper valittiin tehtävään, koska se on helposti käsiteltävä ja pitää ihmisistä, Marttinen selittää.

Jasper kuuntele tarkkaavaisesti, kun Marttinen kertoo Kisu ry:n tehtävistä. Mitähän se esimerkiksi tuumii siitä, että tällä hetkellä kesäkissat tuottavat paljon työnsarkaa yhdistykselle? Jasperilla itsellään kun on käynyt hyvä tuuri, kun se on päässyt Marttisen ikiomaksi kissaksi.

– Kesäkissojen lisäksi meille tulee muun muassa kodinvaihtajia, navettakissoja ja eri tavoin kaltoin kohdeltuja kissoja, Marttinen kertoo.

Aran kissan kesyttäminen palkitsee

Suomessa hylätään tai lopetetaan joka vuosi arviolta 20 000 kissaa. Niistä Kisu ry:lle tulee vuosittain 200–300.

Kisu ry:ssä ensikotina toimiva sahalahtelainen Annika Fabritius kertoo, että esimerkiksi leikkaamattomat kissapopulaatiot ovat Sahalahdella varsin yleisiä.

– Itse päädyin Sahalahdella tämän kissahomman kautta. Tulin hakemaan ensikotilaisia, kun yhtäkkiä huomasinkin asuvani täällä, Fabritius hymyilee.

Fabritius kertoo, että kissojensuojeluyhdistyksiltä kysellään eniten pentuja.

– Onneksi kodin löytävät yleensä muutkin kissamme. Lähes puoli vuotta ensikodeissa viettäneet vanhemmat kissat Surusilmä ja Pilvitassukin saivat hiljan oman kodin.

Aroille ja vanhemmille kissoille kodin löytäminen on kaikesta huolimatta pentuja vaikeampaa. Marttinen ja Fabritius ovat kuitenkin molemmat sitä mieltä, että aran tai aggressiivisen kissan kesyttäminen on erityisen palkitsevaa.

– Ainakin minulle kissojen kesyttäminen on opettanut pitkäjänteisyyttä. Ja kun sitten lopulta ansaitsee kissan luottamuksen, se on aivan mahtava tunne, Fabritius sanoo.

Erään kerran Fabritiukselle tuli kaksi kissaa, jotka eivät pariin viikkoon peseytyneet saati poistuneet häkeistään.

– Lopulta niistä tuli todellisia sylikissoja. Kesyttämisessä tärkeintä on jättää turha hätäileminen ja pelata kissojen ehdoilla, Fabritius tietää.

 

Lue lisää kissoista Kissatieto.fi-nettisivustolta. Sieltä löytyy viimeisintä tietoa kissojen käyttäytymisestä ja hoidosta, kissamyyttejä ja tosiasioita.  Kisu ry:n toiminnasta tietoa löytyy osoitteesta www.kissojensuojelu.fi/. Turskatin tuotteisiin voi tutustua sivustolla: turskatti.com.

 

 

Käsitöiden tuotto menee Kisu ry:lle.