Kunto: Ikäihmisten ulkoilutapahtuma tarjosi tekniikkaharjoituksia ja kuntotestausta

Kilometrin kävely paljastaa kunnon

Alkuverryttelyllä pumpattiin lämpöä lihaksiin.

Ikäihmisten ulkoilutapahtuma Onkkaalan urheilukentällä viime perjantaina oli yksi valtakunnallisen vanhusten viikon paikallisista tapahtumista. Reilut kaksikymmentä reipasta senioria aloitti aamukymmeneltä yhteisellä verryttelyllä, jota johtivat fysioterapeutit Tiina Knuutinen ja Niina Hartvik.

Yhteisen alkuverryttelyn jälkeen oli mahdollisuus suorittaa UKK-instituutin kävelytesti. Se on yli 60-vuotiaille suunnattu terveyskuntotesti, jonka voi tehdä kävelysauvojen kanssa tai ilman, ja siinä kävellään yksi kilometri.

Hilkka Henttinen vetäisi kaksi ja puoli ratakierrosta 10,02 minuutissa tavallisella kävelyvauhdillaan ilman sauvoja. Se on hyvä tulos ja

Hilkka Henttinen tarkisti kävelytestiuloksensa fysioterapeutti Niina Hartvikin papereista.

tarkoittaa että kunto on kohdallaan. Henttiselle kilometrin taittaminen on pikkujuttu, sillä hän on tottunut liikkumaan paljon. Testiin hän olisi ottanut mielellään vielä sykemittarin matkaan.

– Olen aikaisemmin hoitanut kuntoani tekemällä työtä. Maatalouslomitukset ovat sen verran rankkoja fyysisesti että kyllä kunnossa pysyy. Mutta nyt olen jättänyt lomitukset ja täytyy pitää kuntoa yllä muulla tavalla, Hilkka Henttinen sanoi.

Hän on kaiken kesää pyöräillyt kymmenien kilometrien lenkkejä ystävänsä Airi Ahon kanssa, ja talvella hän ponkaisi useita kertoja viikossa suksille ja Syrjänharjun laduille.

– Omaa kuntoa kannattaa kyllä tarkkailla. Se romahtaa helposti juuri sellaisessa vaiheessa kuin minullakin nyt, että raskas työnteko on äskettäin loppunut kokonaan, jos jää vain paikoilleen ja televisiota katsomaan, Hilkka Henttinen tuumi.

 

Aina oppii jotain

Kävelytestin lisäksi tapahtumassa harjoiteltiin voimailua kahvakuulan avulla ja sauvakävelytekniikkaa.

Marja Metsämaan, 87, käsissä kahvakuula sai hyvät vauhdit.

– Mukavalta tämä tuntuu hartioissa ja ihan joka paikassa. Olen kuntosalilla harjoitellut kahvakuulaa, mutta nyt huomasin, että olen tehnyt yhden virheen. Olen pitänyt katseeni kuulassa, mutta täällä neuvottiin, että pitää katsoa vain eteenpäin, hän kertoi.

Metsämaa kuntoilee ja liikkuu muutenkin mielellään. Liikuntatapahtumissa hän käy satunnaisesti.

– Leidien lenkkiin olen osallistunut ja kuntosalilla käyntiä harrastan. Aina pitää kokeilla jotain uutta! hän sanoi ja kiirehti ilmoittautumaan kävelytestiin.

Ikäihmisten ulkoilutapahtuman ja järjesti Pälkäneen vanhusneuvosto.  Pälkäneen Siwa ja S-Market, Löytötex ja K-Supermarket Pälkäne sponsoroivat tapahtuman kahvitarjoilun.

Tämän viikon tiistaina vastaava tapahtuma järjestettiin Luopioisten urheilukentällä.

Marja Metsämaan, 87, käsivoimilla kahvakuula saa vauhtia

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?