Sosiaalipalveluiden pitäisi siirtyä pienin muutoksin

Sosiaalipalvelujen siirtyminen Kangasalan hoidettavaksi ei tule merkittävästi näkymään pälkäneläisille. Näkyvimmät muutokset ovat vammaispalvelun sosiaalityöntekijän ja kotihoidon ohjaajan toimistojen siirtyminen Kangasalle sekä asiakkaiden laskutuksen siirtymisen myötä muuttuvat yhteystiedot.

– Asiointi vammaispalvelun sosiaalityöntekijän luona virastolla on meilläkin melko vähäistä ja sosiaalityöntekijä tulee kuitenkin jatkossakin tekemään asiakkaiden luona kotikäyntejä, taustoittaa Pälkäneen perusturvajohtaja Janita Koivisto.

Haaparinne siirtyy vuodenvaihteessa sosiaalipalveluista hallinnollisesti psykososiaalisten

Pälkäneen perusturvajohtaja Janita Koivisto.

palvelujen alaisuuteen eli osaksi terveyspalveluja, mutta senkään muutoksen ei arvella erityisemmin näkyvän asiakkaille. Joitakin sosiaalipalveluiden asiakasmaksuihin ja kriteereihin liittyviä ohjeistuksia tullaan yhtenäistämään, mutta suurista muutoksista ei Koiviston mukaan ole kyse.

Sopimus on ollut kovan työn takana, sillä valmistelua on haluttu tehdä huolella ja siksi siihen on käytetty paljon työtunteja.

– Tästä huolimatta tulee varmasti esiin asioita, joita huomaamme, että jäi sopimatta, ennakoi perusturvajohtaja Koivisto.

Hän uskoo asioista päästävän kuitenkin hyvin sopuun myös jatkossa.

 

80 työntekijää, yksi lautakunta

Pälkäneen sosiaalitoimesta – vanhus- ja vammaispalveluista sekä sosiaalityöstä – siirtyy Kangasalan kunnan palvelukseen noin 80 työntekijää. Pälkäneen kuntalaisia palvelevan henkilöstön työsuhteet jatkuvat entisillä ehdoillaan, ja kunnat vastaavat jatkossakin omien asukkaidensa palvelujen rahoituksesta ja alueellaan sijaitsevista tiloista. Kangasalan kunta vuokraa tilat Pälkäneen kunnalta ja hankkii myös yksiköiden ateria-, siivous-, kiinteistöhoito- ja pesulapalvelut Pälkäneen kunnalta nykyisessä laajuudessaan toiminnan käynnistyessä.

Tehtyjen selvitysten kustannuksista on vastannut Pälkäne, joka toivoi alun perin vuodelle 2015 kaavaillun sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisen tapahtuvan jo vuotta aiemmin. Näin ollen Kangasala hoitaa edellä mainittujen lisäksi ensi vuoden alusta lähtien myös perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon.

Nykyinen tilaaja-tuottaja-malli, joka nähtiin tarpeellisena usean kunnan yhteistoiminta-alueella, puretaan. Kangasalan sosiaali- ja terveyslautakunta toimii jatkossa kuntien yhteisenä toimielimenä, jossa on luottamushenkilöedustus Pälkäneeltä. Yhdeksästä jäsenestä kaksi tulee Pälkäneeltä, ja toinen pälkäneläisjäsenistä nimetään lautakunnan varapuheenjohtajaksi.

Ympäristöterveydenhuollosta ollaan sorvaamassa erillistä sopimusta, koska siinä on Pälkäneen ja Kangasalan lisäksi mukana muitakin lähiseudun kuntia.

Kangasalan valtuusto hyväksyi maanantaina uuden sopimuksen Kangasalan ja Pälkäneen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä.

Sopimus kattaa myös erikoissairaanhoidon ja kehitysvammahuollon erityispalvelujen tilaamisen, mutta nämä järjestetään Tampereen kehyskuntien yhteisen tilaajarenkaan kautta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?