Kansainvälisiä vierailijoita pälkäneläisillä karjatiloilla

Inkeri ja Jyrki Ahola chileläisnaisten ympäröimänä, taustalla Suvi Johansson. Kuva: Lea Järvinen.

Syys-lokakuun vaihteessa pälkäneläiskarjatilat saivat esitellä karjojaan, navettaratkaisuja, rehustusta ja kaikkea mahdollista, mitä karjatila Suomessa tänä päivänä on Viking Genetics -yrityksen kansainvälisille vierailijoille. Vierailijat olivat Chilestä, Australiasta, Yhdysvalloista, Kroatiasta ja Ranskasta.

Suurin ryhmä oli chileläisiä maanviljelijöitä, ruokintaneuvojia ja siemenmyyjiä.  He olivat ensimmäistä kertaa Suomessa ja suurin osa ensimmäistä kertaa myös Euroopassa. Chileläisryhmä koostui pelkästään naisista ja oli myös ensimmäinen naisten maatalousmatka Eurooppaan.

Viking Genetics myy sonnien spermaa ympäri maailmaa. Suomesta eniten myydään ayrshire-rodun spermaa, ja siksi suomalainen ayrshirelehmä on aina vieraille mielenkiintoista katsottavaa.

Tällä kertaa vierailut tapahtuivat Virpi ja Antti Haapaniemen sekä Inkeri ja Jyrki Aholan tiloilla. Molemmilla tiloilla sai talonväki tehdä tarkkaa selvitystä kaikesta mahdollisesta; lehmien aperuokinta vaati tarkkaa selvitystä Aholoilla, ja Haapaniemessä kun tutustuttiin myös tilan lämmityssysteemiin, olivat ihmettelyn aiheena puut. Kuinka niitä saa metsästä vaan ottaa?

Myös tilojen korkeaa tuotostasoa ihmeteltiin – ja sitä miten perheviljelmät toimivat.

Vieraat pitivät näkemistään karjoista ja olivat iloisia ihmisten vieraanvaraisuudesta tiloilla.  Myös suomalainen ruoka miellytti heitä.

Lea Järvinen

Tässä ihastellaan Virpi ja Antti Haapaniemen lehmiä laitumella, oikealla Vikinggeneticsin vientipäällikkö Seppo Niskanen ja hänen vieressään Vikinggeneticsin Australian johtaja Anna Norgren. Kuva: Antti Haapaniemi.