Muistoissa rakas Aliisa-täti: Matti Wanteen kirjoittama komedia saa tiistaina ensiesityksensä Lepokodilla

Persoonallinen perinnönjako

Rakasta Aliisa-tätiä muistelevat serkukset eivät ole sitä mitä ulos näyttävät. Matti Wanteen kirjoittama komedia esitetään tiistaina ensimmäistä kertaa Kangasalan Lepokodilla.
Kuva: Heini Korpisaari

Aliisa-täti on nukkunut pois yksinäisenä vanhuksena. Kun viimeisen tilinteon hetki koittaa, perinnönjakoon saapuu kolme serkusta.

Tilaisuudesta muodostuu persoonallinen hetki, sillä Aliisa-täti onkin kirjoittanut viimeisen tervehdyksensä kirjeen muotoon. Siinä hän tekee tilit selväksi serkusten kanssa ja osoittaa, ettei ollut mikään höppänä mummo, vaan viimeiseen saakka terävä vanhus.

Tiistaina Lepokorilla ensiesityksensä saava Muistoissa rakas Aliisa-täti on Matti Wanteen kirjoittama pikkuilkeä komedia, jonka taustalla on tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja, muun muassa yksinäisyys, itsekkyys ja ahneus.

– Serkkujen hahmot ovat karrikoituja, mutta jokainen löytää niistä tuttuja piirteitä, näytelmän ohjannut Mika Eerola uskoo.

Kiireisessä arjessa löytyy aina tärkeämpää tekemistä kuin käydä ilahduttamassa läheisiä. Toisaalta ahkerasti vanhuksen luona vierailevalla voi olla itsekkäät tarkoitusperät.

 

Teksti odottanut pöytälaatikossa

Matti Wanne kirjoitti Muistoissa rakas Aliisa-täti -näytelmän jo muutama vuosi sitten. Se oli menossa viisi vuotta sitten tuotantoon Jämsässä. Lopulta tarinaa ei koskaan saatu näyttämölle saakka, ja teksti jäi pöytälaatikkoon.

Käsikirjoittaja vihjasi tekstistä talvella vieraillessaan Sappeen talviteatterissa, jossa kangasalalainen Kulttuuriosuuskunta Terä esitti Hölmöläistarinoita.

– Kun innostuimme tekstistä, Wanne kirjoitti sen vielä uusiksi ja karsi rönsyjä. Käsikirjoittaja antoi myös harjoitusvaiheessa vinkkejä ja palautetta. Oli poikkeuksellisen hieno tilaisuus työskennellä käsikirjoittajan kanssa, Mika Eerola sanoo.

Hän kertoo, että käsikirjoittajan ja teatteriväen kesken on syntynyt antoisia keskusteluita muun muassa hyvästä vanhuudesta.

Muistoissa rakas Aliisa-täti on toteutettu pienellä porukalla. Lavalla nähdään neljä näyttelijää: Hölmöläistarinoissakin mukana olleet pälkäneläinen Jussi Saari ja kangasalalainen Marja-Liisa Niittynen sekä kangasalalainen Johanna Heiskanen ja sahalahtelainen Outi Korpisaari.

– Ideana oli tehdä matkalaukkuversio, joka on helposti esitettävissä missä tahansa. Ajatuksena oli, että näytelmää voisi tilata esimerkiksi pikkujoulujen ohjelmanumeroksi, Mika Eerola sanoo.

Reilun tunnin mittainen näytelmä saa ensiesityksensä Kangasalan Lepokodilla tiistaina 29.10. kello 19. Se nähdään samassa paikassa kolmena marraskuun torstaina.

 

Muistoissa rakas Aliisa-täti

Kulttuuriosuuskunta Terä Kangasalta esittää Matti Wanteen käsikirjoittaman komedian Lepokodilla.

Ensi-ilta ti 29.10. klo 19, muut esitykset to 7.11., to 21.11. ja to 28.11. klo 19.

Näytelmä on tilattavissa myös muihin tilaisuuksiin, esimerkiksi pikkujouluihin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?