Kontulaa pohditaan kotiseutuillassa

Kesäjuhlat Kontulassa vuonna 1926.

Kontula on sahalahtelaisten kulttuuritalo.

Kontulan vihkiäisiä vietettiin tammikuussa 1926. Aamulehdessä kirjoitettiin silloin: ”Kooltaan talo on suurimpia, mitä lähitienoilla maaseudulla löytyy ja tyydyttää se hyvin paikkakunnalla monet vuodet kipeästi kaivatun seuratalon tarpeet.”

Suojeluskunnan rakentamasta Kontulasta muodostui todellinen monitoimitalo: Siellä toimi aikanaan muun muassa kunnanvirasto, kansanhuoltotoimisto, kunnanlääkäri, Sahalahden Säästöpankki ja puhelinkeskus. Talossa kokoontui kunnanvaltuusto ja siellä järjestettiin iltamia, kursseja, tansseja, konsertteja, häitä ja monenlaisia muita tapahtumia.

Kontula siirtyi Sahalahden kunnan omistukseen 1980-luvun alussa. 1990-luvun alussa talo peruskorjattiin. Poliitikot väänsivät tuolloin lämpimikseen kättä korjaushankkeesta, mutta sen myötä sahalahtelaisten talkoohenki virisi ja tuotti näkyvää tulosta – varoja remonttiin kerättiin kansalaiskeräyksellä ja talkoissa hääri toistasataa ihmistä.

Kontula on ollut siis sahalahtelaisen elämänmenon keskeinen näyttämö ja sahalahtelaisten kulttuuritalo. Sahalahti-Seuran järjestämässä kotiseutuillassa keskiviikkona 30.10. kello 18.30 jaetaan porukalla Kontula-muistoja, katsellaan Kontula-kuvia ja ehkä vaihdetaan ajatuksia talon tulevaisuudestakin.. Tilaisuus järjestetään – missäpä muuallakaan kuin – Kontulassa.