Futsal: Petri Grönholm haluaisi harvalukuiseen ulkomailla ammatikseen pelaavien suomalaisten joukkoon

Oma polku menestykseen

Kangasalalainen 19-vuotias Petri Grönholm nousi keväällä suuremman ihmisjoukon tietoisuuteen voittamalla futsalin Suomen mestaruuden suurseura Ilveksen paidassa. Suomen futsal-huipulle mies ei kuitenkaan noussut perinteistä reittiä.

– Aloitin jalkapallon pelaamisen noin 5-vuotiaana perheeni asuessa Yhdysvalloissa. Sieltä palattuani 2000-luvun alussa jatkoin pelaamista Kangasalla, Grönholm taustoittaa.

Paikallista juniorityötä hän sanookin arvostavansa kovasti – eikä vähättelekään Kangasalla vietettyjen juniorivuosien merkitystä urakehityksessään.

– Toiminta on kehittynyt vuosi vuodelta parempaan suuntaan ja aivan pienillekin junioreille on tarjolla laadukasta harjoittelua. Ilman tällaista innokasta seuratoimintaa sekä vanhempien panosta ja tukea en pelaisi tällä tasolla.

Futsal on ainakin vielä toistaiseksi Suomessa marginaalilaji. Vaikka harrastajamäärät ovatkin nousussa, ei se silti vieläkään ole aivan tavanomainen uravalinta nuorille pelaajalahjakkuuksille. Toisin on kuitenkin Grönholmin kohdalla; hänelle futsal on aina ollut hyvin luontainen valinta, niin olosuhteiden kun omien vahvuuksiensakin kannalta.

– Kangasalla ei ole ollut talvisin parhaat mahdolliset olosuhteet jalkapallon harjoitteluun tekonurmikentän ja jalkapallohallin puuttuessa. Oli siis luonnollista, että joukkueemme pelasi talvisin sisätiloissa futsalia. Futsal sopii myös lajina paremmin minulle. Olen hyvä suojaamaan palloa sekä taitava pallonkäsittelijä. Futsalissa nämä ominaisuudet korostuvat jalkapalloa enemmän, sillä tilaa on kentällä vähemmän.

Vuosi 2011 oli Grönholmin uran kannalta merkittävä käännekohta. Silloin syntyi ensimmäinen kontakti nykyiseen seuraan Ilvekseen.

– Pelasin vielä silloin paikallisessa seurassa KaVossa, joka pelaa miesten kakkosdivisioonaa futsalissa. Oli viimeinen peli sarjassa, ja peliä oli tullut tietämättäni seuraamaan Ilveksen kapteeni ja maajoukkuemies Juha-Pekka Torvinen. Onnistuin pelissä tekemään kaksi maalia ja Ilves-konkari kiinnostui taidoistani. Silloin tajusin, että minulla taitaa olla mahdollisuuksia pärjätä kunnolla korkeammallakin tasolla. Heti Ilvekseen en kuitenkaan päässyt siirtymään, sillä lähdin viettämään vaihto-oppilasvuotta Brasiliaan.

Myös tämä ainutlaatuinen mahdollisuus ulkomaila opiskeluun jätti oman jälkensä Grönholmiin, niin ihmisenä kuin pelaajankin.

– Brasiliassa kaikkialla pelataan jalkapalloa ja futsalia. Koulussanikin oli joka viikko liikunnassa pelkästään futsalia. Siellä futsal otetaan tosissaan, voitoista pelataan henkeen ja vereen.  Tunnetustikin brasilialaiset ovat todella taitavia pelaajia, ja kyllähän sieltä jokunen kikka ainakin tarttui matkaan mukaan.

Suomeen palaamisen jälkeen siirto Ilvekseen tapahtui nopeasti. Nöyränä ihmisenä tunnettu Grönholm kuitenkin tiedosti, että suurin työ oli vielä edessä.

– Ilveksessä kaikki tekevät kovasti hommia joukkueen ja oman kehityksen eteen, eikä sooloilijoita ole. Kova työnteko ja onnistumiset palkitaan peliajalla.

Onnistunut tulokaskausi päättyikin tuhkimotarinan lailla Suomen mestaruuteen. Tämä veti hymyn kasvoille Grönholmin lisäksi myös monella kangasalalaisella jalkapallovaikuttajalla, sillä Suomen huipulle nouseminen pienen paikallisen seuran riveistä ei suinkaan ole jokapäiväistä.

Mestaruuden jälkeistä tunnetta Grönholm itse muistelee lämmöllä.

– Oli kyllä uskomaton fiilis voittaa Suomen mestaruus! Vielä kun nousimme hieman puskista mestaruustaisteluun mukaan voittamalla välierissä runkosarjan ylivoimaisen mestarin, jyväskyläläisen Kampuksen Dynamon.

Myös tulevaisuuden suunnitelmat ovat miehelle selvät. Urheilu ja varsinkin futsal ovat asioita, joita Grönholm haluaa säilyttää elämässään tavalla tai toisella.

– Valmistuin keväällä ylioppilaaksi, ja harjoittelun ohella olen myös käynyt töissä. Haen nyt syksyllä Varalan urheiluopistoon liikuntaneuvojan koulutukseen. Sosiaalisena kaverina toivon löytäväni tulevaisuudessa ihmisläheisen ammatin. Kansainvälisyys ja luonnollisesti myös maajoukkuetoiminta kiehtovat. Kyllähän se unelma olisi päästä pelaamaan ammatikseen ulkomaille. Näin on kuitenkin käynyt vain kolmelle suomalaiselle, joten se on kovan työn takana.

Grönholmin otteita voi talven aikana seurata paikanpäällä Pirkanmaalla Ilveksen kotiotteluissa Tampereella Kaukajärven Spiral-hallilla.

 

Tuomas Raatikainen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?